Potražnja za naftom obara rekorde

Dodajte komentar

Potražnja za naftom na globalnom nivou dostiže rekordne vrijednosti, podstaknuta većim brojem letova, povećanom upotrebom nafte u proizvodnji struje i rastućom kineskom petrohemijskom aktivnošću, pokazuje izvještaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Globalna potražnja, prema prognozama IEA će skočiti sa 2,2 miliona barela po danu (mb/d) na 102,2 mb/d u ovoj godini, a Kina će imati učinak u rastu te tražnje sa čak 70 odsto.

Globalno snabdijevanje naftom je palo, za 910.000 barela dnevno, na 100,9 mb/d u julu.

Povećanje proizvodnje derivata nije uspjelo da ublaži probleme na tržištu, gurajući cijene benzina i centralnog destilata do skoro rekordnih.

Kada je u pitanju izvoz ruske nafte u julu, ostao je stabilan na oko 7,3 mb/d, dok se izvoz sirove nafte u Kinu i Indiju smanjio, ali je i dalje činio 80 odsto ruskih isporuka.

Više cijene nafte, u kombinaciji sa smanjenim popustima za ruske klase, povećale su procijenjene prihode od izvoza za 2,5 milijardi dolara, na ukupno 15,3 milijarde dolara, što je 4,1 milijardu dolara više nego prije godinu dana.

Globalne posmatrano, zalihe nafte su u junu smanjene za 17,3 mb/d, prije svega u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Potrebe industrije OECD-a pale su u skladu sa sezonskim trendom, na 2,8 milijardi barela dnevno.

Industrijske zalihe su bile 115,4 mb ispod petogodišnjeg prosjeka, a preliminarni podaci ukazuju to da su globalne zalihe dodatno porasle u julu i avgustu.

Nova ekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *