Milion eura za 100 beskamatnih kredita za poljoprivredu

Dodajte komentar

Sto beskamatnih kredita u vrijednosti od milion eura od danas je dostupno crnogorskim poljoprivrednicima – saopšteno je na potpisivanju Protokola o saradnji za projekat “100 za poljoprivredu“ koji realizuje Investiciono-razvojni fond u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a koji su potpisali izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda, Irena Radović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković.

Projekat je usmjeren na pospješivanje poljoprivredne proizvodnje, s ciljem da pokrene poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori na dodatna ulaganja, te da zainteresuje ranjive ciljne grupe, prije svega, žene i mlade u manje razvijenim opštinama na pokretanje ili unapređenje biznisa u oblasti poljoprivrede.

Vrijednost projekta je milion eura, a finansiranje kandidovanih projekata vršiće se iz sredstava Investiciono-razvojnog fonda, pri čemu je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obezbijedilo sredstva za subvencionisanje troška kamatne stope prema krajnjim korisnicima u iznosu od 141.529,38 eura.

Projekat “100 za poljoprivredu” podrazumijeva plasman 100 beskamatnih kredita u iznosima od 1.000 do 10.000 eura, uz izuzetno stimulativne uslove finansiranja – rok otplate do 60 mjeseci uz subvencionisanje ukupnog troška kamate i grejs periodom do šest mjeseci. Naknadu za odobravanje kredita Fond neće zaračunavati, a, takođe, za ove kredite nije neophodna hipoteka, već će se odobravati uz garancije članova domaćinstva koji su uključeni u poljoprivrednu proizvodnju”, saopštila je izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović.

Ona je istakla da IRF kao tradicionalno najznačajniji partner crnogorske privrede posvećen ulaganjima u poljoprivredu, te da je projekat „100 za poljoprivredu“ iniciran sa ciljem pružanja podrške crnogorskim poljoprivrednicima za nabavku obrtnih sredstava kako bi unaprijedili ili osnovali svoja gazdinstva i povećali konkurentnost na tržištu.

Sredstva će se dodjeljivati kroz poseban Program podrške poljoprivredi i ribarstvu za likvidnost individualnih poljoprivrednih proizvođača i mikro preduzeća, a koji se odnose na stočarstvo, pčelarstvo, biljnu proizvodnju, privredne ribare, te nosioce dozvola za akvakulturu, odnosno marikulturu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, je izrazio uvjerenje da će projekat “100 za poljoprivredu” imati pozitivan uticaj na poljoprivredni sektor u Crnoj Gori, i da će, u krajnjem, pružiti nove mogućnosti za rast, razvoj i unapređenje održive poljoprivredne proizvodnje.

“S tim ciljem smo i podržali ovaj projekat u vidu subvencioniranih kamatnih stopa, a sve kako bismo unaprijedili konkurentnost i održivost poljoprivrednih gazdinstava, ali i obezbijedili podsticaje za nove investicije i modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava. Kroz ovaj projekat našim poljoprivrednicima biće dostupna sredstva kroz posebno povoljne uslove finansiranja kako bi im olakšali pristup podršci za nabavku obrtnih sredstava neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju, poručio je Joković.

Radović i Joković su istakli zadovoljstvo realizacijom pojekta koji će crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima omogućiti lakši pristup novcu kako bi dodatno unaprijedili svoju proizvodnju i svoje proizvode učinili konkuretnijim na tržištu.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu se javiti Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, gdje popunjavaju i podnose zahtjev za kreditnu podršku. Za sve dodatne informacije potencijalni korisnici mogu kontaktirati savjetodavnu službu nadležnog ministarstva na kontakt telefon  020/482-281, kao i kreditnu službu IRF-a na kontakt telefon: 080 012 012.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *