UBS: Credit Suissea više ne zavisi od zajmova švajcarske vlade

Dodajte komentar

UBS je objavio da je raskinuo ugovor o zaštiti od gubitaka vrijedan 9 milijardi švajcarskih franaka (10,27 milijardi dolara) i zaštitni mehanizam javne likvidnosti od 100 milijardi švajcarskih franaka koje je uspostavila švajcarska vlada kada je u martu preuzela konkurentsku banku Credit Suisse.

UBS je rekao da je odluka uslijedila nakon “sveobuhvatne procjene” neosnovne imovine Credit Suisse koja je bila obuhvaćena mjerama podrške likvidnosti.

“Ove mjere, zajedno s intervencijom UBS-a, pridonijele su stabilizaciji Credit Suisse, te finansijskoj stabilnosti u Švajcarskoj i globalno”, stoji u saopštenju UBS-a.

Credit Suisse takođe je u potpunosti otplatio hitni zajam za likvidnost od 50 milijardi švajcarskih franaka Švajcarskoj narodnoj banci u martu, dok je Credit Suisse posustajala zbog pada povjerenja dioničara i ulagača, potvrdio je UBS.

“Na taj način će ove mjere, uvedene u skladu s vanrednim zakonom za očuvanje finansijske stabilnosti, prestati da postoje, a Konfederacija i poreski obveznici više neće snositi nikakve rizike koji proizlaze iz tih garancija. Uz to, Konfederacija je zaradila oko 200 miliona švajcarskih franaka na ovim garancijama”, rečeno je iz švajcarske vlade.

Švajcarsko savezno vijeće planira da predloži parlamentu zakon za uvođenje zaštite javne likvidnosti (PLB), a ujedno rad na “sveobuhvatnoj reviziji regulatornog okvira koji je prevelik da bi bio ukinut”.

LPA od 9 milijardi švajcarskih franaka trebalo je da osigura UBS od gubitaka iznad 5 milijardi švajcarskih franaka nakon preuzimanja, koje je dogovoreno tokom vikenda u martu usred razgovora sa švajcarskom vladom, SNB-om i švajcarskim tijelom za nadzor finansijskog tržišta. Hitnim sporazumom o spašavanju, UBS je kupio Credit Suisse po diskontnoj cijeni od 3 milijarde švajcarskih franaka, stvarajući švajcarskog bankovnog i imovinskog giganta sa bilasnom masom od 1,6 triliona dolara.

“Nakon pregleda sve imovine obuhvaćene LPA od zatvaranja u junu i poduzimanja odgovarajućih prilagođavanja fer vrijednosti, UBS je zaključio da LPA više nije potreban. Zato je UBS ozvaničio dobrovoljni raskid koji stupa na snagu 11. avgusta 2023. UBS plaća ukupno 40 miliona švajcarkih franaka kao kompenzaciju švajcarskoj Konfederaciji za uspostavu LPA”, rečeno je iz UBS.

Zaštitni mehanizam za javne obaveze od 100 milijardi švajcarskih franaka formirala je švajcarska vlada 19. marta, čime su omogućili SNB da po potrebi pruži podršku za likvidnost Credit Suisse, pokrivenu saveznom garancijom za neizvršenje obaveza.

UBS je potvrdila da je Credit Suisse u potpunosti otplatio sve pozajmice povučene u okviru PLB-a do kraja maja i da je grupa raskinula PLB ugovor nakon revizije svoje finansijske situacije.

“Do 31. jula 2023. Credit Suisse je obračunao naknadu za obvezu i premiju rizika u ukupnom iznosu od 214 miliona švajcarskih franaka, uključujući približno 61 milion SNB-u i 153 miliona švajcarskoj Konfederaciji”, dodao je UBS.

SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *