PKCG: Šleperi Pivare, Neregelije, Montenomaksa i Mesoprometa brže preko granice

Dodajte komentar

Pivara Nikšić, Neregelia, Montenomaks i Mesopromet AEO jedini u Crnoj Gori imaju međunarodno prepoznatu oznaku pouzdanosti i zakonodavne usklađenosti, koja im donosi razne koristi, od ubrzanja carinskih postupaka, smanjenja troškova poslovanja i uštede vremena, do prepoznatljivosti na terenu.

Taj je koncept uvela Svjetska carinska organizacija. Iz Privredne komore (PKCG) su saopštili da postoje dva tipa odobrenja i to za carinsko pojednostavljenje, koji omogućava korisniku određena pojednostavljenja u skladu sa carinskim propisima (AEOC) i za sigurnost i bezbjednost.

“Obje vrste odobrenja mogu se koristiti istovremeno kao jedno kombinovano odobrenje AEOC/AEOS”, rekli su iz PKCG i naglasili da je učešće u međunarodnim trgovinskim lancima uslovljeno dobijanjem AEO statusa.

Iz CEFTA sekretarij ata su kazali da pojednostavljivanjem procedura i poštovanjem jedinstvenih pravila nastoje da što više povežu CEFTA tržište. Najkonkretniji benefit je što je smanj en broj kontrola, budući da se radi o kompaniji od povjerenja za carinske administracije, dok na prelazima AEO status znači kraće zadržavanje kamiona, brži transport i samim tim smanjene troškove poslovanja. Jednom kada crnogorski program bude priznat na nivou CEFTA-e, kompanije sa ovim statusom će imati jednak tretman u svim drugim stranama CEFTA-e.

Postupak izdavanja odobrenja je zahtjevan proces i može trajati nekoliko mjeseci.

“Neophodno je postojanje potpune usklađenosti poslovanja sa carinskim i poreskim propisima u dužem vremenskom periodu, dokazana finansijska likvidnost, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštita od gubitka podataka, ispunjavanje odgovarajućih standarda sigurnosti i bezbjednosti” objasnili su iz PKCG.

Ostali uslovi odnose se na visoki nivo pouzdanosti i kvalitet poslovnih procesa, ali i sistem unutrašnje kontrole. Iz CEFTA sekretarijata su dodali da su povjerenje i bezbjednost ključne riječi u ovom procesu.

“Zato privredni subjekt mora ispuniti uslove koj i, između ostalog, podrazumijevaju poštovanje strogih pravila vezanih za zaštitu od nezakonitog upada u objekte, kao i procedure kojima će se uspostaviti pouzdani odnosi sa poslovnim partnerima u cilju zaštite međunarodne trgovine. Takođe, neophodno je da postoje jasne i pouzdane provjere potencijalnih zaposlenih koji će raditi na bezbjednosno osjetljivim mjestima”, naveli su iz CEFTA sekretarijata.

Prema posljednjim podacima, u Srbiji ovu oznaku ima 51 kompanija, u Sjevernoj Makedoniji 27, na Kosovu i Albaniji po deset, a u Crnoj Gori četiri. U BiH nema kompanija sa ovom oznakom, imajući u vidu da je ova CEFTA strana počela sa primjenom programa u avgustu prošle godine i za sada imaju primljen samo jedan zahtjev.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *