„Luštica Development” grupa lani imala gubitak od tri miliona

Dodajte komentar

Kompanija “Luštica Development”, koja gradi luksuzno turističko naselje “Luštica Bay”, zajedno sa 13 svojih firmi, prošle godine je ostvarila gubitak od tri miliona eura, što je nešto manji minus nego godinu ranije kada je iznosio 3,4 miliona eura.

To je navedeno u konsolidovanom finansijskom izvještaju cijele grupe, koji je juče objavljen na Montenegroberzi.

Osim što se grupa bavi izgradnjom velikog stambeno-turističkog kompleksa, novih hotela, golf igrališta i drugih sadržaja, firme iz ove grupe registrovane su za hotelski posao, izdavanje nekretnina, restoranske usluge, upravljanjem marinom, obezbjeđenjem, prodajom struje i vode i zdravstvenim uslugama.

Kako je navedeno u izvještaju, grupa je od prodaje izgrađenih i djelimično izgrađenih nekretnina prihodovala 60 miliona eura, još 6,2 miliona eura bili su “prihodi od destinacije”, kao i 6,1 milion eura prihodi od rada hotela “Chedi”. Razni drugi prihodi iznosili su još oko 3,5 miliona eura.

Prihodi od prodaje nekretnina i rada hotela bili su za deset miliona veći nego u 2021. godini.

Kompanije prema bilansu stanja ima nagomilane gubitke iz ranijeg perioda u iznosu od 35,5 miliona eura. Razlozi za ove gubitke su što kompanija u početnim godinama znatno više ulaže u izgradnju kompleksa, dok se značajniji prihodi očekuju tek u narednim godinama.

Revizor PWC dao je pozitivno mišljenje na konsolidovani izvještaj grupe, prenosi portal Vijesti.

U izvještaju menadžmenta je navedeno da je naselje “Luštica Bay” sada dom za 400 porodica iz preko 40 država, a da će nakon završetka izgradnje imati više od šest hiljada stanovnika, više od tri hiljade luksuznih apartmana, preko 300 vila, još šest hotela, dvije marine sa 220 vezova, carinski terminal, kao i veliki broj dodatnih sadržaja.

Na kraju prošle godine broj zaposlenih u svih 14 firmi članica grupe bio je 366.

Švajcarsko-egipatski “Orascom” je vlasnik 92,75 odsto kompanije “Luštica Development”, dok Vlada Crne Gore ima 7,19 odsto udjela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *