Odakle dolaze osnivači najvrjednijih startapa u Americi (infografika)

Dodajte komentar

Prema Nacionalnoj fondaciji za američku politiku (NFAP), većina američkih jednoroga – privatnih startapa vrijednih više od milijardu dolara – ima barem jednog imigranta osnivača.

Dok su neke od kompanija i osnivača dobro poznate, poput SpaceX-a iz Elona Muska koji dolazi iz Južne Afrike, stotine manje poznatih jednoroga su osnovane od strane talenata koji dolaze iz samo nekoliko zemalja.

Infografika koja koristi podatke NFAP-a prikazuje zemlje u kojima živi najviše američkih osnivača startap kompanija od maja 2022.

Zemlje iz kojih dolaze osnivači jednoroga

U nastavku slijedi tabela TOP 10 zemalja iz kojih dolaze imigranti koji su u Americi osnovali jednoroge. Cijelu listu možete pogledati ovdje.

Iz tabele se može vijdjeti da ubjedljivo prednjači Indija sa 66 osnivača startupa i Izrael sa 54 osnivača startupa. Zajedno, oni čine 31% svih navedenih osnivača unicorn-a. U stvari, više od polovine osnivača imigrantskih jednoroga dolazi iz samo šest zemalja: Indije, Izraela, Velike Britanije, Kanade, Kine i Francuske.

Imigranti su itekako doprinijeli u osnivanju mnogih najvećih svjetskih startupa:

  • Stripe su suosnivali braća iz Irske Patrick i John Collison
  • Osnivač i bivši izvršni direktor Instacarta, Apoorva Mehta, rođen je u Indiji, a zatim se kao dijete preselio u Libiju i Kanadu.
  • Big data startup Databricks osnovala je grupa od sedam kompjuterskih naučnika sa Univerziteta u Kaliforniji, uključujući pet imigranata iz Irana, Rumunije i Kine.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *