Đorđević: Šverc goriva može biti problem i u Luci Bar

Dodajte komentar

Trenutno se u Luci Drač u Albaniji zaplijenjuju najveće količine ilegalnog goriva na Balkanu, tako da u budućnosti postoji mogućnost da i Luka Bar bude na radaru švercera gorivom, rekao je za Portal RTCG Saša Đorđević iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Đorđević tvrdi da je s ratom u Ukrajini porastao šverc goriva na Balkanu. U 2022. godini, zaplijenjeno je, kako je kazao, više od 3.000 tona ilegalnog goriva u vrijednosti od 4,3 miliona eura, što je gotovo četiri puta više nego u 2021. godini.  Međutim, kaže da je to samo vrh ledenog brijega.

“Na primjer, budžet Bugarske je samo 2019. godine potencijalno izgubio 250 miliona eura zbog ilegalnog tržišta goriva. Trenutni konflikt u Ukrajini predstavlja potencijalni rizik za šverc ruske sirove nafte kroz Crno more i Mediteransko more, a time i potencijalno jedan dio može da završi na Jadranu”, objašnjava Đorđević.

Crna Gora je, kaže Đorđević, jedna od nekoliko balkanskih država koje nisu u središtu pažnje kada je riječ o ilegalnoj trgovini gorivom.

Poručuje da je najveći rizik ipak vezan za Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju. Đorđević napominje da situacija nije kao 1990-tih kada je Skadarsko jezero bilo jedno od glavnih kriminalnih žarišta ilegalnog goriva u bivšoj Jugoslaviji.

Ipak, ističe Đorđević, Crna Gora ne bi trebalo da zanemari šverc goriva, posebno ako se razmotre minimalne količine zaplijenjenog nelegalnog goriva – svega 3,1 tona tokom 2022. godine.

“Takođe, ni luka Drač u susjednoj Albaniji nije do nedavno bila meta švercera gorivom, ali se situacija promijenila u avgustu 2020. godine. Tada je uhvaćena kriminalna mreža u kojoj su glavnu riječ vodili ljudi iz Libije, ali su dio mreže bili pojedinci iz Albanije i Crne Gore. Trenutno se u luci Drač zaplijenjuju najveće količine ilegalnog goriva na Balkanu, tako da u budućnosti postoji mogućnost da i Luka Bar bude na radaru švercera gorivom”, kazao je on.

Đorđević smatra da trenutno ne postoje naznake da su balkanske kriminalne organizacije koje vode kokainski posao uključene u šverc goriva. To je, kako je kazao, manje profitabilan posao iako je potražnja velika, ali da je tržište daleko više regulisano nego što je to slučaj sa kokainom.

“Međutim, to ne znači da balkanske kriminalne organizacije u budućnosti neće ući u posao sa gorivom ako se otvori prilika i tržište postane nestabilno. Do sada su više puta dokazale svoj polikriminalni karakter, odnosno da se ne bave samo kokainom već i drugim poslovima, kao što je oružje, ako donosi profit”, zaključuje Saša Đorđević iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *