Standard and Poor’s povećao kreditni rejting Bosne i Hercegovine na B+

Dodajte komentar

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) povećala je kreditni rejting BiH, sa ‘B’ na ‘B+’, uz stabilne izglede.

Analitičari S&P u izvještaju navode da povećanje kreditnog rejtinga odražava njihovo viđenje bh. ekonomije koja se pokazala otpornom, uprkos nedavnim uticajima, među kojima su Covid 19 pandemija, nekoliko epizoda političke nestabilnosti i slabija vanjska potražnja. Realni BDP BiH u potpunosti se oporavio od pandemije, te su, na osnovu ekonomskih indikatora za prvu polovicu 2023. godine, analitičari S&P revidirali naviše svoje projekcije rasta realnog BDP-a, sa jedan posto na dva posto. Na povećanje kreditnog rejtinga uticala je i povoljna fiskalna pozicija konsolidovane opšte vlade, sa prognoziranim niskim neto dugom opšte vlade od 22 posto BDP-a do kraja 2023. godine.

Prema procjeni analitičara, troškovi servisiranja vanjskog duga biće zadržani na prosjeku od 2,5 posto vladinih prihoda do 2026. godine, što je nizak nivo u glabalnom poređenju. Povećanje rejtinga bazirano je i na očekivanjima agencije S&P da će doći do ublažavanja domaćih političkih konfrontacija.

Aranžman valutnog odbora, kako se navodi u izvještaju, predstavlja važno ekonomsko sidro i ne očekuju se promjene ovog aranžmana u budućnosti.

Prema navodima analitičara S&P, do novog povećanja kreditnog rejtinga u narednih godinu dana može doći ukoliko se postigne održivi prelazak na postizanje političkih odluka zasnovanih na konsenzusu, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast. S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju pojačanih političkih konfrontacija, naročito ako vode mogućim negativnim implikacijama u pogledu servisiranja vanjskog duga, saoopćeno je iz Ureda za komunikacije Centralne banke BiH.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *