Raste broj noćenja: Booking i Airbnb ruše rekorde

Dodajte komentar

Booking Holdings objavio je rekordan broj rezervacija u prošlom tromjesečju, na početku ljeta za koje predviđaju da bi moglo biti najuspješnije dosad.

“Online turistička firma u čijem su sastavu Booking.com, Priceline, Kayak, Agoda, OpenTable i druge, u drugom tromjesečju izvršila je rezervacije u vrijednosti od 39,7 milijardi dolara, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je izvršni direktor Glenn Fogel.

Otkrio je da je porast rezervacija premašio i njihova očekivanja, a pozitivan trend nastavljen je i u julu, s 20 odsto više rezervacija nego u godini ranije.

Dionica rasla 40 posto

Rekordni brojevi u drugom kvartalu rezultirali su operativnom dobiti od oko 1,8 milijardi dolara, što je povećanje od 64 odsto u odnosu na prethodnu godinu i oko 35 odsto više od očekivanog. Ukupni prihodi u prošlom kvartalu iznosili su 5,5 milijardi dolara, što je povećanje od 27 odsto. Dionice su im ove godine porasle za gotovo 40 odsto.

Fokus kompanije je ulaganje u AI tehnologiju koja će im pomoći da unaprijede sistem povezanog putovanja, odnosno usluge za putnicima omogućavaju da ih rezervišu preko platformi Bookinga za sve etape putovanja – od leta do hotela i transfera.

Očekivanja analitičara nadmašio je i Airbnb po pitanju prihoda, koji je u drugom kvartalu iznosio 2,5 milijardi dolara, ili 18 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, uz operativnu dobit od 831 milijun dolara, što je povećanje od 15 odsto. Kompanija koja većinu prihoda ostvaruje izvan SAD-a, otkrila je da su globalne rezervacije porasle 16 odsto u drugom tromjesečju na godišnjem nivou i da se sve više gostiju vraća u gradove, a broj rezervisanih noćenja u urbanim centrima povećao se za 13 odsto u odnosu na 2022.

“Prilagođena EBITDA marža iznosila je 33 odsto u proeđenju s EBITDA maržom u drugom kvartalu 2022. od 34 odsto. Slobodni novčani tok u drugom kvartalu iznosio je 900 milijuna dolara, 13 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Povećanje novčanog toka podstaknuto je rastom prihoda i rezervacija, kao i povećanjem neto marže”, stoji u saopštenju Airbnb-a.

Oporavak Evrope

Tokom drugog tromjesečja primijetili su veći rast noćenja i doživljaja u odnosu na prošlu godinu, za 10 odsto u aprilu, te za 15 odsto u junu.

“Poebno nas je ohrabrio porast noćenja u Sjevernoj Americi i oporavak u Evropi u junu. U kvartalu smo tako vidjeli aktivan rast rezervacija u svakom regionu, kao i porast broja osoba koje prvi put rezervišu, u poređenju s prošlom godinom. Otkako smo pokrenuli Airbnb, imali smo više od 1,5 milijardi dolazaka gostiju”, kažu.

Najbrže im rastu tržišta Brazila i Njemačke. Brazil je zabilježio rast noćenja preko Airbnb-a od 110 odsto u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2019. U Njemačkoj, sada jednom od najvećih Airbnb-ovih tržišta, ta brojka porasla je za 63 odsto. Airbnb u trećem kvartalu očekuje rast prihoda od 14 do18 odsto u odnosu na 2022, uz blagi rast dobiti.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *