Eko-fond dodjeljuje 360.000 eura lokalnim samoupravama i NVO

Dodajte komentar

Fond za zaštitu životne sredine – Eko-fond raspisao je dva javna konkursa za dodjelu 360.000 hiljade eura za projekte koji se tiču zaštite životne sredine. Konkursi su namijenjeni lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama koje se bave očuvanjem životne sredine.

Predmet Javnog konkursa za dodjelu bespovratnih sredstava za realizaciju projekata uklanjanja otpada odbačenog u životnu sredinu (tzv. “divljih deponija”) namijenjen je lokalnim samoupravama i podsticaj je mjeri eliminacije nelegalnog načina odlaganja otpada, sanacija i remedijacija neuređenih odlagališta  koja je propisana Državnim planom upravljanja otpadom u Crnoj Gori, kao specifični cilj u domenu selekcije otpada, ponovne upotrebe i reciklaže.

“Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava Eko-fonda shodno ovom Javnom konkursu mogu ostvariti isključivo jedinice lokalne samouprave i privredna društva registrovana za pružanje komunalnih usluga. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Javnog konkursa obezbjeđena od strane Eko-fonda su u iznosu od 300.000 eura. Maksimalni iznos sredstava podrške Eko-fonda koje korisnik može ostvariti po ovom Javnom konkursu je najviše 80% prihvatljivih i opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, odnosno maksimalno do 34.000 eura, u koji iznos mora biti uključen PDV, dok preostali iznos od najmanje 20% ukupnih troškova snosi korisnik sredstava”, navodi se u javnom pozivu.

Po ovom Javnom konkursu jedinica lokalne samouprave može samostalno ili preko komunalnog preduzeća podnijeti jednu prijavu za dodjelu bespovratnih sredstava za projekat uklanjanja otpada odbačenog u životnu sredinu kojom može biti obuhvaćena jedna ili više lokacija na kojima se nalazi ”divlja deponija”, tj nije moguće da se sa dva ili više projekata  odvojeno jave opština i komunalno preduzeće iz iste opštine.

Eko-fond raspisao je i javni konkurs za dodjelu sredstava za NVO sektor i projekte iz oblasti zaštite, očuvanja i unaprjeđivanja životne sredine, kao i borbe protiv klimatskih promjena.

Pravo na subvenciju Eko-fonda shodno ovom Javnom konkursu mogu ostvariti isključivo nevladine organizacije registrovane shodno Zakonu o nevladinim organizacijamasa prebivalištem, boravištem ili sjedištem u Crnoj Gori, a koje su registrovane u Registru NVO koje se vodi kod Ministarstva javne uprave najmanje 12 mjeseci, zaključno s danom objave konkursa i čiji projekat će se u potpunosti realizovati na teritoriji države Crne Gore.

Opredjeljeni iznos Eko-fonda za dodjelu bespovratnih sredstava za projekte nevladinih organizacija po ovom Javnom konkursu iznosi 60.000,00 eura, odnosno 12 000,00 eura po korisniku. Maksimalni iznos sredstava koji korisnici mogu ostvariti po ovom javnom konkursu ne može biti veći od 80% prihvatljivih i opravdanih troškova projekta, sa uračunatim PDV-om, dok  preostala sredstva do ukupnog iznosa troškova projekta, od najmanje 20%, kroz kofinansiranje obezbjeđuje korisnik.

Nevladine organizacije prijavljuju se na Javni konkurs isključivo na jednu od prioritetnih oblasti koje su definisane predmetom konkursa, pod uslovom da je prioritetna oblast definisana kroz ciljeve i djelatnosti u Statutu organizacije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *