Inflacija u eurozoni vjerovatno je dostigla vrhunac

Dodajte komentar

Temeljna inflacija u eurozoni vjerovatno je dostigla svoj vrhunac u prvoj polovini ove godine, ukazujući na sporiji rast i ostalih cijena, objavila je Evropska centralna banka (ECB).

Najnoviji podaci upućuju da bi u septembru ECB mogla zaustaviti niz od devet uzastopnih povećanja referentnih kamatnih stopa, jer posebno prati dinamiku i razvoj situacije s temeljnom inflacijom koja isključuje najnestalnije cijene, hrane i energije.

“Medijalne i prosječne vrijednosti temeljne inflacije ukazuju da je temeljna inflacija vjerovatno dostigla vrhunac u prvoj polovini godine”, navela je ECB.

Centralna banka eurozone navela je oko deset indeksa temeljne inflacije, u rasponu od mjera koje naprosto uklanjaju tradicionalno volatilne cijene hrane i energije, sve do sofisticiranijih koje koriste matematičke modele za fokusiranje na trajne komponente.

Potrošačke cijene, isključujući energiju i neprerađenu hranu, porasle su u julu 6,6 odsto u eurozoni. To je prvo usporavanje nakon što je kriva više mjeseci bila uzlazna.

U junu je temeljna inflacija iznosila 6,8 odsto. Međutim, kada se iz računice isključe alkohol i duvan, inflacija je bila stabilna na nivou od 5,5 odsto, zbog ubrzanja rasta cijena usluga.

Međutim, Reuters napominje da je ECB istakla da se čini da je njen indikator PCCI (stalne i zajedničke komponente inflacije) počeo padati i za usluge, prenosi Poslovni.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *