Više od milion investitora posjeduje bar jedan bitcoin

Dodajte komentar

Najveća i najskuplja kriptovaluta na svijetu, bitcoin, ove godine bilježi rast do nivoa na koje smo navikli od 2017. do 2021. godine.

Ponovni interes za kriptovalutu doveo je bitcoin do novog 12-mjesečnog maksimuma, pri čemu je njegova cijena u junu skočila iznad 31.300 američkih dolara. Iako je izgubio neke od svojih dobitaka u posljednjoj sedmici mjeseca, ipak je završio prvu polovinu 2023. s impresivnim rastom od 85 odsto i rangiran je kao treća kriptovaluta s najboljim performansama u prvoj polovini godine. Broj investitora takođe je u porastu.

Prema podacima koje je predstavio BitcoinCasinos.com, broj jedinstvenih adresa na kojima je bar jedan BTC prvi put je premašio milion.

Prema podacima platforme za kriptoanalitiku Glassnode, fantastični podaci o bitcoinu u prvih šest mjeseci ove godine bili su više nego zanimljivi i za male ulagače i za institucionalne ulagače koji traže diverzifikaciju ulaganja.

U julu prošle godine, broj jedinstvenih adresa koje sadrže namjanje 0,1 BTC iznosio je 3,67 miliona. Od tada je ta brojka skočila za 20 odsto, dosegnuvši rekord svih vremena od 4,41 miliona.

Broj novčanika s najmanje jednim bitcoinom na saldu, vrijedan oko 30.300 dolara, takođe je dostigao rekordne vrijednosti. Statistike pokazuju da je broj tih ulagača skočio za 133.000 ili 15 odsto za godinu, dosegnuvši 15. jula najveći nivo ikada od 1,09 miliona.

Podaci Glassnode-a pokazuju da 156.600 ulagača drži više od deset bitcoina u svojim novčanicima, ili pet odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je broj kriptoulagača koji posjeduju nevjerovatnih 10.000 bitcoina u svojim novčanicima skočio za 14 odsto na godišnjem nivou, do 111. Jedinstvene adrese s isto tako impresivnih 1.000 bitcoina u svom saldu bile su jedine koje su zabilježile pad, pri čemu je njihov broj pao za osam odsto u odnosu na prošlu godinu, kad ih je bilo 2015.

Aktivne adrese bitcoina takođe su se povećale ove godine. Od jula 2022. broj aktivnih adresa koje šalju ili primaju bitcoin bilo kojeg dana na mreži porastao je za 15 odsto ili 2,18 miliona, dosegnuvši 17,6 milijuna prošlog mjeseca.

Bitcoin adrese dosegle su najviši nivo svih vremena uprkos preprekama koje stvaraju američki regulatori. U julu prošle godine ukupan broj adresa sa saldom većin od nule iznosio je 42,2 miliona, a sada je više od 47,3 miliona, što pokazuje značajan porast od 5,1 milion u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: ICT Busines/Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *