Euribor blizu četiri odsto: Nazire li se kraj rasta?

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) na sastanku prošle nedjelje po deveti put je podigla ključnu kamatnu stopu za 25 baznih poena. Predsjednica ECB Christine Lagarde saopštila je da će ostaviti otvorenom mogućnost daljeg povećanja ili pauze na septembarskom sastanku monetarne institucije. Povećanje kamatnih stopa odražava se i na dinamiku kreditiranja banaka.

Ključne kamatne stope ECB (u procentima)

Komentarišući posljednju odluku ECB, Andrej Knez, glavni analitičar Bloomberg Adrije, rekao je prošle nedjelje da je njegov stav da će vjerovatno doći do još jednog povećanja kamatnih stopa u septembru, ponovo za 25 baznih poena, čime će se stopa na depozite dovesti na nivo od četiri odsto. “Ovim potezom šestomesečni euribor će dostići stopu od 4,25 odsto”, kaže Knez.

Pogledali smo kako se euribor kretao posljednjih nedjelja, kakve su prognoze i kada bi i po kojoj vrednosti mogao da dostigne svoj vrhunac.

Euribor i dalje raste

Euribor se kreće sa zaostatkom u odnosu na ključne kamatne stope ECB. Povećanje od četvrtka stupa na snagu u utorak, 2. avgusta, tako da od utorka možemo očekivati dalji rast euribora. Od juna, kada smo posljednji put pisali o euriboru, i tromesečni i šestomjesečni euribor nastavili su da rastu.

Najviši nivo su dostigli 21. jula. Šestomjesečni euribor dostigao je 3,972 odsto, što je najviše od 11. novembra 2008. Prošle nedjelje je zabilježio blagi pad, završivši u petak na nivou od 3,958 odsto. Tromjesečni euribor, koji je niži od šestomjesečnog u trenutku pisanja ovog teksta dostigao je 3,725 odsto.

Kretanje tromjesečnog i šestomjesečnog euribora (u procentima)

Koliko će visoko ići euribor?

ECB se približava kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa. Euribor će nastaviti da raste, ali se najpesimističnija predviđanja neće ostvariti. Na početku ciklusa podizanja kamatne stope 2022. godine, neki su očekivali da bi ona mogla dostići pet odsto. Bloombergovi analitičari predviđaju samo kretanje tromesečnog euribora, koje je uvek manje od šestomjesečnog.

Srednjoročna prognoza analitičara Bloomberga pokazuje da će tromjesečni euribor dostići vrhunac u trećem kvartalu, kada će se dostići nivo od 3,95 odsto. Ipak, očekuje se da će početi da pada već u poslednjem kvartalu 2023. godine.

U prvom kvartalu 2025. trebalo bi da se približi vrijednosti od tri odsto. Najpesimističnije prognoze dali su analitičari u holandskoj ING Group, gdje očekuju da će tromesečni euribor u trećem kvartalu biti 4,1 odsto. Najoptimističniji su u britanskoj finansijskoj grupi Investec 1, gdje već u trećem kvartalu očekuju pad na 3,6 odsto.

Pošto je šestomjesečni euribor bio oko 0,25 odsto niži od tromjesečne stope tokom prošle godine, vrhunac bi mogao da dostigne blizu 4,2 odsto.

Šta banke očekuju? Nakon trećeg kvartala, banke u zoni eura ne očekuju promjene u uslovima kreditiranja stambenih kredita stanovništvu. Za potrošačke kredite očekuju manje neto pooštravanje uslova kredita. Što se tiče kredita preduzećima, očekuju dalje – ali umjerenije, neto pooštravanje uslova kreditiranja, pokazuju rezultati julskog istraživanja ECB o bankarskim kreditima.

Prognoza kretanja tromjesečnog euribora (u procentima)

Posljednje povećanje kamatne stope ECB u septembru?

Član Savjeta ECB Yannis Stournaras rekao je posle sastanka u četvrtak da bi podizanje kamatnih stopa u septembru bilo posljednje. “Izgleda da smo veoma blizu kraja povećanja kamatnih stopa. U svakom slučaju, mislim da ako dođe do još jednog povećanja u septembru, a smatram da je to malo vjerovatno, da ćemo se tu zaustaviti.” Troškovi pozajmljivanja nakon toga će se sigurno zadržati na vrhuncu nekoliko mjeseci, rekao je Stournaras.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *