Kineske kompanije nastavljaju da dominiraju listom Fortune Global 500

Dodajte komentar

Kineske firme su nastavile da dominiraju ovogodišnjom listom Fortune Global 500.

Na listi, objavljenoj u srijedu, našle su se 142 kineske kompanije. Time je Kina petu godina zaredom iznad SAD po broju kompanija plasiranih na listi.

Američki trgovinski lanac Volmart nalazi se na čelu liste, a iza njega je Saudijski naftni gigant Aramco zahvaljujući skoku cijena energenata u svijetu. Među prvih deset rangiranih su se našle kineska elektroprivredna korporacija Stejt Grid (na 3. mjestu), Kineska nacionalna naftna korporacija (na 5. mjestu) i kineska naftna kompanija Sinopek (na 6. mjestu).

Vrijedno je istaći da se na listi našlo čak devet kineskih kompanija u oblasti auto-industrije. BYD i kompanija Contemporary Amperex Technology su se plasirali među 300 najjačih kompanija zahvaljujući tehnološkim inovacijama i prodorima ostvarenim u sferi vozila sa pogonom na nove izvore energije.

Kada je riječ o prihodima, 500 kompanija na listi je prošle godine ostvarilo ukupan prihod od 41 biliona dolara, što je činilo više od jedne trećine svjetskog BDP-a i predstavljalo rast za 8,4 odsto u odnosu na prošlu godinu. Međutim, njihovi kumulativni profiti su pali za 6,5 odsto pod uticajem nepovoljne ekonomske situacije širom planete.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *