Kanađani više nemaju pristup vijestima na Facebooku i Instagramu

Dodajte komentar

MetaA je juče počela da blokira Kanađanima pristup vijestima na Facebooku i Instagramu kao odgovor na novi zakon koji zahtijeva od digitalnih divova da plaćaju izdavačima za takav sadržaj. Google je rekao da razmatra sličan potez u sklopu tekuće globalne rasprave jer sve više vlada pokušava da natjera tehnološke kompanije da plaćaju za sadržaj vijesti.

“Linkovi na vijesti i sadržaj više neće biti vidljivi stanovnicima u Kanadi”, rekla je Meta u izjavi. Vijesti objavljene na stranim stranicama takođe neće biti vidljive kanadskim korisnicima Facebooka i Instagrama te više neće moći dijeliti članke na te dvije platforme.

Meta je napomenula da će se promjene koje počinju u utorak sprovoditi “tokom sljedećih nekoliko nedjelja”. Novinar AFP-a još uvijek je mogao vidjeti vijesti na Facebooku u utorak, ali neki su korisnici izvijestili da su već dobili poruke u kojima piše da je takav sadržaj blokiran.

Zakon o online vijestima temelji se na sličnom zakonodavstvu uvedenom u Australiji i ima za cilj da podrži posrnuli kanadski sektor vijesti koji je doživio gašenje stotina publikacija u posljednjoj deceniji. Zahtijeva se da digitalni divovi sklope poštene komercijalne ugovore za vijesti i informacije koje se dijele na njihovim platformama ili se suoče s obvezujućom arbitražom.

Izvještaj kanadskog parlamentarnog nadzornika budžeta iz septembra 2022. procjenjuje da bi zakon mogao dovesti do toga da kanadske novine dobiju oko 250 miliona američkih dolara godišnje od digitalnih platformi.

Meta je rekla da je predlog zakona manjkav i da se temelji na “netačnoj premisi da Meta nepravedno ima koristi od sadržaja vijesti koji se dijeli na platformama, dok je obrnuto istina.” Umjesto toga, navodi se, novinske kuće dijele sadržaj na Facebooku i Instagramu kako bi privukle čitaoce, što pomaže njihovim vlastitim rezultatima.

(SEEbiz)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *