Kako smo zaboravili Threads i brže nego što smo ga ishajpovali

Dodajte komentar

U moru „dokazanih“ društvenih mreža koje već godinama opstaju uprkos jakoj konkurenciji i širokom izboru korisnika, činilo se da će jedna nova napraviti pravi bum, ali nije.

Threads, Marka Zakerberga i Mete, krenuo je punom parom. Kada kažemo punom parom, to i mislimo, 100 miliona korisnika u prvoj nedjelji od lansiranja, gomila ishajpovanih novih korisnika i brendova kojima je dosta da ih Elon Mask ograničava bilo čime.

Hajp nije dugo potrajao. Ni mjesec dana.

Svi su pohrlili na platformu masovno, tražeći da zauzmu svoje mjesto. Međutim, Threads je doživio značajan pad prometa od svog debija.

Prema analizama, aplikacija je imala 49 miliona aktivnih korisnika dnevno 7. jula, samo nekoliko dana nakon što je predstavljena. Međutim, aplikacija je takođe imala 23 miliona dnevno aktivnih korisnika nedjelju dana kasnije, 14. jula, a prosječno korisničko vrijeme je palo sa 21 minuta dnevno na samo šest u istom periodu.

Prema podacima Google Trends-a – koji ocjenjuje pojmove za pretragu na skali od nula do 100 – Threads je bio „nakratko popularnija stavka za pretragu od Twittera” dan nakon što je objavljen, ali je od tada njegov broj značajno opao.

Osim toga, korisnici Threads-a su se žalili na broj neželjenih komentara na platformi, što je navelo šefa Instagrama Adama Mosserija da napiše u objavi na Threads-u da će ta mreža „postati strožija u politici objavljivanja“.

Meta je predstavila i ažuriranja Threads-a, uključujući dugme za prevod i karticu koja omogućava korisnicima da vide svoje pratioce, iako aplikacija još uvjek nema direktnu razmjenu poruka ili sofisticiranu funkciju pretraživanja.

Threads-a nema u EU

Zadržavanje korisnika nije jedini problem sa kojim se Threads bori. Predsedavajući pravosuđa Predstavničkog doma u SAD-u, Džim Džordan zatražio je od generalnog direktora Mete Marka Zakerberga dokumente u vezi sa moderacijom sadržaja na Threads-u kao dio „ranijeg poziva u vezi sa tekućom istragom komisije o politikama tehnoloških platformi“.

Aplikacija takođe još uvjek nije dostupna u Evropskoj uniji zbog potencijalne „regulatorne nesigurnosti “ koja se vjerovatno odnosi na dijeljenje podataka.

Čini se da se Meta bori s evropskim regulatorima i institucijama, koje ih redovno kažnjavaju zbog prenošenja podataka, koji nije u skladu s GDPR-om. Sve dok se ne razriješe te pravne zavrzlame, Threads neće biti zvanično dostupan u EU, tako da će korisnici u Evropskoj uniji na tu društvenu mrežu morati da pričekaju još neko vrijeme.

Oni koji nisu mogli da čekaju, već su željeli da odmah zamijene Twitter i vide kako izgleda ova hit-aplikacija, mogli su prethodnih dana da se posluže VPN-om. Njime su mogli da sakriju svoju stvarnu lokaciju, virtualno se „presele“ u neku od zemalja gdje Threads može da se preuzme i koristi, i tako pšočnu da ga koriste.

Međutim, za njih sada stiže loža vijest – iz Mete su potvrdili da su preduzeli određene korake i blokirali su pristup novoj aplikaciji preko virtuelnih privatnih mreža.

Prema novim podacima koje je podijelila kompanija za tržišno obavještavanje Sensor Tower, angažovanje na Threads-u nastavlja da opada drugu nedjelju zaredom. Aplikacija je zabilježila zapanjujućih 70% pada broja dnevno aktivnih korisnika od svog vrhunca, sa 13 miliona aktivnih korisnika trenutno.

Dalji podaci takođe sugerišu da se prosječno vrijeme koje korisnici provode na iOS i Android aplikacijama takođe smanjilo sa 19 minuta na četiri minuta.

Twitter stabilan, i TikTok konja za trku ima

Sensor Tower takođe procjenjuje da broj aktivnih korisnika Twittera sada ostaje stabilan na oko 200 miliona, a prosječno vrijeme provedeno na platformi je 30 minuta dnevno.

Dok Threads i Twitter funkcionišu slično, aplikaciji u vlasništvu Mete nedostaju neke značajne karakteristike platforme Elona Maska, uključujući funkcionalnost desktopa i mogućnost pretraživanja tema, a ne samo korisnika. I sve su to karakteristike koje u velikoj mjeri doprinose popularnosti Twitera kod korisnika.

„Po odlasku sa nje je jasno da ljudi vide da ne mogu toliko da urade na novoj aplikaciji, a postoje određene stvari koje žele da urade, a koje su im dostupne na drugim aplikacijama“, objašnjava profesor Ričard Hana sa Babson koledža. „Postoji potreba da se poveća ono što aplikacija može da uradi.“

Na sve to, čini se da nema mira za Metu i Zakerberga, jer dobijaju još jednog konkurenta. TikTok je nedavno najavio nove funkcije zasnovane na tekstu.

Kineska društvena mreža je saopštila da će dodati podršku za tekstualne postove kako bi omogućili kreatorima da dele pisani sadržaj u aplikaciji kreiranoj za dijeljenje videa.

Izvor: Bizlife.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *