Ivanković: Povoljna hidrološka situacija olakšava posao Regionalnom vodovodu, počinje realizacija cjevovoda Prijevor – Tivat

Dodajte komentar

Regionalni vodovod Crnogorsko primorje je u protekla tri mjeseca lokalnim vodovodima isporučio 2.600.000 kubika vode, dok je ugovoreno bilo 2.360.000. Riječ je o brojci koja predstavlja za 10% veći iznos u odnosu na onaj koji je ugovorom sa lokalnim vodovodima predviđeno, podaci su Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

“Vremenske prilike su u proteklom periodu i nama i lokalnim vodovodima olakšale posao. Zbog povećanih padavina izdašnost svih izvorišta na crnogorskom primorju i izvorišta “Bolje Sestre” je povećana. To je uticalo da imamo smanjenje potražnje od lokalnih vodovoda prema Regionalom vodovodu,” objašnjava izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Borislav Ivanković.

Zbog povoljne hidrološke situacije, lokalni vodovodi su i u julu mjesecu koristili manje količine vode zbog izdašnosti lokalnih izvorišta.

“I u julu mjesecu smo zabilježili povećanje od oko 10% više isporučene vode nego što je bila ugovorena količina za ovaj mjesec. Ipak, prošle godine je zbog sušnog perioda u julu isporučeno 11% više vode u odnosu na jul ove godine,” napominje direktor.

Osnovni i glavni izazov za Regionalni vodovod ostaje kako da se obezbijedi uredno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja, posebno u ljetnjim mjesecima.

“Potrebno je sprovesti uredno snabdijevanje crnogorskog primorja sa ugovorenim količinama vode, kao i onim dodatnim količinama koje oni mogu da zatraže, ako im padne izdašnost njihovih lokalnih vodoizvorišta. Posebni izazovi se ogledaju u tome kako obezbijediti urednu realizaciju započetih i planiranih projekata koji imaju za cilj posebno saniranje posljedica nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače. Potrebno je spriječiti dalji pad i povećati izdašnost izvorišta “Bolje sestre”, kako bi se obezbijedile neophodne količine vode pogotovo u periodu turističke sezone,” ističe Ivanković.

Jedan od razvojnih projekata koje Regionalni vodovod kontinuirano vrši kako bi poboljšao sisteme vodosnabdijevanja i omogućio da gradovi dobiju potrebne količine vode jeste i novi vodovod prema Herceg Novom koji je pušten u rad u septembru 2022. godine, čime je završena Prva faza izgradnje regionalnog sistema vodosnabdijevanja.

“Sada smo počeli realizaciju druge faze koja podrazumijeva izgradnju novog cjevovoda od Prijevora do Tivta, u dužini od 16 kilometara, kako bi se povećala količina vode koja bi se mogla isporučiti opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi sa sadašnjih 330 na nekih 750 litara u sekundi. Druga dionica podrazumijeva izgradnju cjevovoda od Jaza do Tivta u trupu buduće trase bulevara Jaz – Tivat. Zajedno sa Upravom za saobraćaj smo potpisali ugovor sa izvođačem radova i očekujemo da ovih dana počnemo sa realizacijom ovog projekta,” najavio je direktor Ivanković.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *