Fitch srezao dugoročni kreditni rejting SAD-a

Dodajte komentar

Fitch Ratings snizio je u utorak dugoročni rejting Sjedinjenih Država na AA+ s AAA, ukazujući na “očekivano fiskalno pogoršanje tokom sljedeće tri godine”, eroziju upravljanja i rastući teret duga.

“Ponovljeni politički zastoji u vezi s ograničenjem duga i rješenja u posljednjem trenutku narušili su povjerenje u fiskalno upravljanje”, rekao je Fitch.

Fjučersi američkih dionica otvorili su pad nakon što je agencija za ocjenu objavila sniženje rejtinga, a Dow fjučersi su skliznuli za oko 100 bodova.

U maju je agencija stavila nacionalni rejting AAA na negativan nadzor, okrivljujući borbu s gornjom granicom duga. U to su se vrijeme zastupnici u Washingtonu sukobljavali oko sporazuma koji bi spriječio saveznu vladu da ostane bez novca. Predsjednik Joe Biden potpisao je zakon o gornjoj granici duga 2. juna, samo nekoliko dana od “datuma X” 5. juna.

Nedavna svađa oko ograničenja duga zemlje ponovo je spomenuta u sniženju rejtinga u utorak.

“Prema mišljenju Fitcha, došlo je do stalnog pogoršanja standarda upravljanja tokom posljednjih 20 godina, uključujući fiskalna pitanja i pitanja duga, bez obzira na junski dvostranački sporazum o suspenziji ograničenja duga do jula 2025.”, rekla je agencija za rejting.

Fitch je takođe istakao rastući deficit države, za koji predviđa da će porasti na 6,3% bruto domaćeg proizvoda u 2023., sa 3,7% u 2022. „Smanjenje diskrecione potrošnje koja nije vezana za odbranu (15% ukupne federalne potrošnje) kako je dogovoreno u Zakon o fiskalnoj odgovornosti nudi samo skromno poboljšanje srednjoročnih fiskalnih izgleda,” rekao je Fitch, prenosi SEEbiz.eu.

Agencija je takođe napomenula da bi kombinacija pooštravanja kreditnih uslova, slabljenja poslovnih ulaganja i usporavanja potrošnje mogla dovesti privredu u “blagu” recesiju u četvrtom kvartalu 2023. i prvom kvartalu sljedeće godine.

Bijela kuća se nije složila s Fitchevim smanjenjem rejtinga. “Snižavanje rejtinga Sjedinjenih Država u trenutku kada je predsjednik Biden ostvario najsnažniji oporavak od bilo koje velike ekonomijeu svijetu protivno je stvarnosti”, rekla je sekratarka za štampu Karine Jean-Pierre.

Ovo nije prvi put da je rejting agencija smanjila američki Standard & Poor's kreditni rejting zemlje na AA+ s AAA 2011. nakon što je Washington uspio da izbjegne bankrot. U to je vrijeme agencija istakla politički rizik kao dio svog obrazloženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *