Alarmno stanje u Air Montenegro? Piloti i mehaničari prelaze u Marathon Airlines

Dodajte komentar

Vazduhoplovna industrija je kompleksna i zahtjeva visok stepen stručnosti. Država je ta koja treba da obezbjedi dobre uslove za razvoj ove industrije kao što su održavanje infrastrukture, unapređenje regulative i promovisanje vazduhoplovne struke.

Ako se pažnja i podrška nedovoljno pružaju, to može negativno uticati na vazduhoplovnu industriju u Crnoj Gori, pa i na nacionalnu aviokompaniju Air Montenegro, piše Avioportal.me.

Da li je u Air Montenegru alarmno stanje?

Air Montenegro je nacionalna avio-kompanija Crne Gore koja pruža usluge avio-prevoza putnika. Osnovana je 2020. godine kao nasljednica prethodne avio-kompanije Montenegro Airlines, koja je otišla u stečaj. Air Montenegro je tada preuzela veći deo Montenegro Airlines flote i kadrova.

Nažalost, kako Avioportal nezvanično saznaje, neki od pilota već su prešli u grčki Marathon Airlines, gdje im se pridružio i jedan mehaničar koji je prošle godine otišao iz Air Montenegra, čime je država Crna Gora izgubila stručne i iskusne profesionalce u vazduhoplovstvu.

Piloti, aviomehaničari, inženjeri i kabinsko osoblje su ključni za bezbjednost i redovne operacije svake avio-kompanije, pa je odlazak bilo koga od njih veliki gubitak za Air Montenegro kako u smislu reputacije tako i efikasnosti kompanije što može dovesti do daljih problema.

Kako se može naći zamjena za vazduhoplovno osoblje koje odlazi?

Da biste dobili pilota ili mehaničara sa minimumom upotrebljivih znanja, potrebno je bar 5 godina. Radi se o vrlo zahtjevnom, dugotrajnom i skupom procesu koji se nakon osnovnih obuka i školovanja, nastavlja edukacijom kroz praksu radi shvatanja samog vazduhoplovnog sistema kao specifične sredine u kojoj se obavljaju radne aktivnosti.

Ove ljude je nemoguće zamijeniti bez velikih para ili vremena, a Crna Gora nema ni jedno ni drugo.

Koji je razlog otkaza?

Mogući uzroci odlaska mogu biti različiti faktori. Nezadovoljstvo radnim uslovima, finansijskim nadoknadama ili nedostatak perspektive mogu biti neki od razloga za odlazak. Takođe, ako druga avio-kompanija ili poslodavac pruža bolje uslove ili beneficije, to može biti privlačno za radnike.

Uzmimo za primjer da su plate problem i da su piloti i mehaničari Air Montenegra to mogli javno da kažu i protestuju. Da li su mogli da izaberu taj put i zašto nisu?

Crna Gora kao društvo je nedavno već pokazala da ne vrednuje trud i naporan rad onih čija zanimanja zahtijevaju specifično školovanje i odgovornost za ljudske živote u svakodnevnom radu. To se moglo vidjeti na primjeru protesta ljekara Domova zdravlja koji su tražili da im se vrati ukinuti dodatak koji imaju sve njihove kolege u Evropi, a od odgovora su dobili pokušaj nekih od predstavnika resornog im Ministarstva da se narodu objasni kako ljekari traže veće plate dok neki rade za minimalac. Predstavnik ministarstva je ponosno izašao iz TV studija misleći da je uradio pametnu stvar za dnevne vijesti i svoju stranku, bez izjave kolika je njemu plata, ali i bez odgovornosti za trajnu štetu koju je napravio svima onima koji su dugo i naporno radili da postanu to što jesu. Svaka struka je resurs države i neke stvari se jednostavno moraju platiti.

Jesu li piloti i mehaničari trebali da izađu u medije da traže veću platu i dobiju osudu javnosti zbog visine plate dok bi se odgovornost za bezbjednost vazdušnog saobraćaja držala što dalje od liste tema za razgovor? Njihovi otkazi su odgovor na to pitanje.

Nekada nije samo novac u pitanju. Ali, da bi saznali šta je, neko mora da razgovara sa operativom. Dosadašnje autistično ponašanje države i zabava na temu ko će biti direktor ili član Upravnog odbora očito više nije zanimljiva zaposlenima koji su već jednom preživjeli šok odlaska u stečaj nekadašnjeg Montenegro Airlinesa.

Da li treba očekivati još odlazaka?

Air Dolomiti (Italija), AirEuropa Express (Španija), Austrian Airlines (Austrija), Bulgaria Air (Bugarska), Finnar (Finska), German Airways (Njemačka) ili LOT (Poljska) su samo neke od kompanija u Evropi koje u floti imaju Embraer kao i crnogorska nacionalna aviokompanija.

S obzirom da se radi o istom tipu aviona i da nije potrebno naročito prilagođavanje obučenih kadrova Air Montenegra za prelazak u ove kompanije, možemo očekivati da će i one svratiti u kupovinu iskusnih profesionalaca koji izuzetno dobro poznaju ovaj avion.

Sve ovo ne znači da pilotima, inženjerima, aviomehaničarima i kabinskom osoblju treba po svaku cijenu dati najveće plate od svih pomenutih kompanija ali se minimum zadovoljenja obije strane mora ispuniti.

Ako društvo u Crnoj Gori to ne želi da uradi samo, zakon tržišta će regulisati odnose u vazduhoplovstvu. U tom slučaju će se Crna Gora pitati taman koliko se pitala i prilikom odlaska ovih pilota i mehaničara.

Izvor: Avioportal.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *