Nedostaju mali automobili pristupačne cijene

Dodajte komentar

Na tržištu novih automobila u Njemačkoj vlada nestašica manjih vozila pristupačne cijene koja je porasla zbog loše ponude.

„Porast cijena automobila i prestanak proizvodnje mnogih manjih modela utiču na nestašicu pristupačnih automobila na tržištu“, objavio je njemački ADAC, najveći evropski automobilski klub.

ADAC je uputio kritiku proizvođačima automobila što gotovo i da ne stavljaju manje modele na tržište, u vrijeme kad su Volkswagen i Peugeot najavili obustavu proizvodnje svojih manjih modela Up i 108.

Sva četiri manja modela dostupna po povoljnoj cijeni u Njemačkoj – Dacia Sandero, Fiat Panda, Citroen C3 i Mitsubishi Space Star – premašila su granicu od 10.000 eura i jedini su koji ne prelaze 15.000 eura, navodi ADAC.

Upućena je kritika i zbog nemogućnosti kupovine dodatne sigurnosne opreme kao što su bočni zračni jastuci. Od četiri navedena modela, samo Mitsubishi nudi tu opciju, ali uz doplatu u paketu koji košta 6.800 eura.

Između 2020. i 2023. cijene automobila su eksplodirale, na šta je ADAC ukazivao i ranije. Sve to utiče i na osnovne modele: između 2017. i 2023. mali automobili su poskupjeli 35 odsto, a mikro automobili i do 55 odsto.

Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *