Rovčanin-Kreće izgradnja HE „Otilovići“, konačno imamo dozvole

Dodajte komentar

Vlada je na telefonskoj sjednici održanoj u četvrtak, 27. jula usvojila predlog urbanističko-tehničkih uslova za gradnju mHE Otilovići, tako da je EPCG korak bliže izgradnji male HE Otilovići. Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin kazao je da nakon 40 godina projekat koji je samo bio obećanje postaje stvarnost

<!–more–>

–Nakon dvije godine administrativnih postupaka, upornog rada i zalaganja službi EPCG konačno imamo kompletiranu dokumentaciju za početak izgradnje HE „Otilovići“. Imamo ugovor o koncesiji, Vlada CG je usvojila UT usove, a sledeći korak je raspisivanje tendera za izgradnju hidroelektrane, nakon 40 godina stagniranja ovaj projekat postaje stvarnost. Srećno svim građanima Pljevalja, kazao je izvršni direktor najveće crnogorske kompanije.

Podjsetimo, na akumulaciji Otilovići planirana je gradnja male hidroelektrane na postojećoj lučko-betonskoj brani Otilovići instalisane snage 2,96MW i planirane godišnje proizvodnje od 11 GWh. Koncesija je EPCG data na period od 30 godina. Prema ranijim navodima, vrijednost investicije je oko 4,5 mil EUR. Iz kompanije su ranije kazali da će mHE moći da obezbijedi energiju za više od 1.200 domaćinstava.

– Mala hidroelektrana Otilovići bi se izgradila u neposrednoj blizini lučno-betonske brane na rijeci Ćehotini, koja je izgrađena za potrebe snabdijevanja tehnološkog procesa vodom TE Pljevlja. Stvorena hidroakumulacija Otilovići je zapremine cca 18.000.000 m³. Za regulisano ispuštanje vode iz akumulacije koriste se dva temeljna ispusta u tijelu brane koji su smješteni u centralnom dijelu brane – navedeno je u dokumentu.

U dokumentu piše da se opština Pljevlja se najviše snabdijeva vodom iz akumulacionog jezera u Otilovićima, a glavni izvori vodosnabdijevanja grada su djelimično kaptirani izvori rijeka Breznice i Jugoštice. Dalji razvoj grada, a naročito privrednih aktivnosti zahtijevaće nastavak korišćenja voda iz akumulacije Otilovići preko postrojenja na Velikoj Pliješi.

Iz EPCG su ranije kazali da ovaj projekan neće imati negativan uticaj na životnu sredinu i da ne remeti dosadašnji prirodni režim.

– Izgradnjom mHE se ne remeti dosadašnji prirodni režim, osim što pozitivno utiče na poplavne talase nizvodno od brane. Preko mHE, te osavremenjivanjem opreme brane, vršiće se ravnomjernije ispuštanje iz akumulacije, odnosno, biće maksimalno smanjen rad preliva brane u periodu velikih voda – navidi se u pomenutom dokumentu.

Izgradnja hidrocentrale u Otilovićima, prema ranijim navodima, trajala bi i oko 18 mjeseci.

Izvor: pvportal.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *