Neto dobit Intesa Sanpaolo porasla 80%

Dodajte komentar

Italijanska bankarska grupacija Intesa Sanpaolo u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 12,4 milijarde eura prihoda, što je 15,3 posto više nego u istom razdoblju lani.

Neto dobit porasla je za 80 posto na 4,22 milijarde eura. Značajno su porasli prihodi i dobit i u hrvatskoj te slovenačkoj podružnici.

Kako je banka objavila na svojim internet stranicama, poboljšanju rezultata najviše su doprinijele više kamatne stope. Troškovi poslovanja porasli su za 0,9 posto na godišnjem nivou na 5,21 milijardu eura.

“Dokazali smo da smo sposobni da osiguramo održivu profitabilnost čak i pod zahtjevnijim uslovima, zahvaljujući razgranatom i otpornom poslovnom modelu”, napisala je uprava grupe.

Očekuje rast prihoda i dobiti i u nastavku godine, prenosi Seebiz.

Osim u matičnoj zemlji Italiji, grupa je prisutna iu srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, kao iu Egiptu, s istoimenom bankom (bivša Banka Koper) takođe u Sloveniji, među ostalim. Prihodi slovenačke podružnice u prvom su polugodištu dostigli  71 milion eura ili 92 posto više nego u istom razdoblju lani, a neto dobit iznosila je 34 miliona eura, što je gotovo sedam puta više nego u prvom polugodištu od prošle godine.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *