EPCG će dio dobiti uplatiti u budžet, očekuje se da to učini još 15-ak kompanija

Dodajte komentar

Elektroprivreda uplatiće dio dobiti u državnu kasu. To je za Radio Crne Gore saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović. Od preostalih predzuća čiji je većinski vlasnik država, kaže, dobili su dopis i očekuje da će 15-tak tih kompanija izvršiti obavezu prema državi do kraja avgusta, eventualno početkom septembra.

Preduzeća čiji je vlasnik država trebala su da uplate 40 miliona u budžet po osnovu ostvarene dobiti. Za sada prihod u državnoj kasi po tom osnovu je 3,9 miliona eura koje su uplatili Crnogorski elektroprenosni sistem i Montenegrobonus. U međuvremenu, navodi ministar finansija, razgovaralo se sa menadžmentom Elektroprivrede.

“Ja sam imao na zahtjev kolega iz Elektroprivrede razgovor i dogovorili smo, normalno, da se uplati pripadajući dio dividende u državni budžet”, kazao je Damjanović.

Pored energetske kompanije dio dobiti trebalo bi da uplate, između ostalih, Budvanska rivijera, Nacionalni parkovi, Morsko dobro, Marina Bar, Pošta Crne Gore, Regionalni vodovod, RTCG….

“Dobili smo od jednog dijela tih preduzeća dopise u kojima se iznose argumenti. Ja očekujem da uz EPCG koja je preuzela obavezu i Crnogorski elektroprenosni sistem koji je već uplatio novac, i ostala preduzeća za koja postoji zakonski osnov da uplate svoj dio, realizuju Elektroprivreda uplatiće dio dobiti u državnu kasu”, kazao je za Radio Crne Gore ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Od preostalih preduzeća čiji je većinski vlasnik država, kaže, dobili su dopis i očekuje da će 15-tak tih kompanija izvršiti obavezu prema državi do kraja avgusta, eventualno početkom septembra.

Zaključom Vlade rok za uplatu dijela dobiti, odnosno 30 odsto za 2021. i 70 procenata za prošlu godinu prolongiran je do 25. avgusta. Ministar ističe da su na taj način omogućili državnim kompanijama da ispune Zakonom o privrednim društvima propisane obaveze.

“Da bi se tamo gdje treba zakazale vanredne skupštine akcionara i zakazale sjednice bordova direktora da bi se adekvatne odluke i donijele. Vidjećemo, ali ja sam rekao da ćemo nakon isteka tog roka, odnosno krajem avgusta ili početkom septembra inicirati određene postupke, smjene, onih koju ne budu poštovali zaključke, a imaju zakonski osnov i mogućnost da dio dividende bude prebačen državi. Očekujem da nekih deset ili 15 preduzeća koja potpadaju pod kriterijume koje definiše zaključak izmire svoju obavezu”, ukazao je ministar.

Među preduzećima koja ne mogu izmiriti obaveze, saopšteno je ranije, a većinski vlasnik je država, nalazi se 12 među kojima su Aerodromi Crne Gore, Barska i Crnogorska plovidba, Ulcinjska rivijera, Luka Bar, Željeznički prevoz i željeznička infrastruktura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *