Wall Street: Dow Jones prekinuo istorijski niz

Dodajte komentar

Dow Jones Industrial Average napokon je ostao bez snage u četvrtak jer su ulagači unovčili nakon istorijskog niza od 13 uzastopnih dobitaka.

Indeks 30 dionica pala je za 237,40 bodova, ili za 0,67%, na 35.282,72 — povučena niže dionicama Honeywella. Skok u prinosu na 10-godišnje državne obveznice povratak iznad 4% takođe nije pomogao raspoloženju. Da je dobio 14. dan u četvrtak, indeks bi izjednačio svoj rekordni pobjednički niz koji seže u 1897. godinu.

S&P 500 bila niža za 0,64% na 4.537,41. U jednom trenutku tokom dana, širi indeks prešao je ključni nivo od 4600 po prvi put od marta 2022. U međuvremenu, Nasdaq Composite pao je 0,55% na 14.050,11 jer su ulagači unovčili dio dobiti u ključnim tehnološkim dionicama poput Microsofta i Applea.

Dow-ov pobjednički niz podstaknut je signalima da će ekonomija izbjeći recesiju, podacima o padu inflacije i otpornim korporativnim zaradama. Wall Street je u četvrtak dobio više dokaza na svim tim frontama.

Dionice Mete su skočile 4,4% zahvaljujući rezultatima boljim od očekivanih i snažnim smjernicama. Brojke kompanije podstaknute su oporavkom prihoda od oglasa. Najnoviji izvještaj o BDP-u u četvrtak pokazao je rast od 2,4% u drugom tromjesečju, što je bolje od povećanja od 2% koje su očekivali ekonomisti u anketi Dow Jonesa.

Izvještaj je sugerisao da pritisci na cijene popuštaju, pri čemu je indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju porastao za 2,6% u drugom tromjesečju. To je niže od povećanja od 3,2% koje su očekivali ekonomisti i rasta od 4,1% u prethodnom kvartalu.

Dow je nastavio da raste ove nedjelje iako je Federalna rezerva u srijedu povisila stope na najviše u 22 godine. Ulagači su mirno prihvatili povećanje kamata jer je predsjednik Feda Jerome Powell nakon odluke rekao da bi centralna  banka mogla ponovno podići stope ili ih zadržati na ovim nivoima. Centralna banka ponovo se sastaje u septembru  i trgovci se klade da će nadolazeći podaci uzrokovati povlačenje Fed-a, prenosi Seebiz.eu.

Azijska tržišta: Nikkei pao preko 2% nakon odluke Bank of Japana

Japanski Nikkei 225 pao je preko 2%, što je dovelo do gubitaka u Aziji jer je Banka Japana u petak prilagodila svoje stajalište o svojoj politici kontrole krivulje prinosa. Topix je zabilježio manji gubitak od 1,53%.

BOJ je takođerzadržao referentnu kamatnu stopu na -0,1%, u skladu s očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters.

Japanska centralna banka rekla je da će nastaviti dopuštati fluktuaciju prinosa na 10-godišnje državne obveznice u rasponu od oko plus do minus 0,5 posto.

Međutim, “sprovodiće kontrolu krivulje prinosa s većom fleksibilnošću, uzimajući u obzir gornje i donje granice raspona kao reference, a ne kao krute granice, u svojim tržišnim operacijama.”

Nikkei 225 pao 1,33%, dok je Topix zabilježio manji gubitak od 1,03%.

U Australiji, S&P/ASX 200 pao je 1,03% jer je maloprodaja u zemlji u junu pala za 0,8% na godišnjem nivou, što je niže od očekivanja u anketi Reutersa da će brojka maloprodaje ostati nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu.

Tržišta Južne Koreje bila su mješovitija, s neznatnim padom Kospija i rastom Kosdaqa od 2,06%.

Hongkonški Hang Seng indeks odbacio je trend i popeo se za 0,55%, dok je Shanghai Composite pao za 0,54%, a Shenzhen Component za 0,87%.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *