Kako izbjeći turističke zamke na novim destinacijama?

Dodajte komentar

Konačno se bliži vrijeme odmora i vjerujem da već planiraš zanimljiva putovanja. Sigurno obavljaš i istraživanja šta posjetiti, a šta zaobići na destinaciji, kao i gdje je najbolja hrana. Ali da li razmišljaš o tome kako izbjeći turističke zamke i uštedjeti novac?

Kada putujemo na nove destinacije, često se suočavamo sa turističkim zamkama. Te situacije uvijek negativno utiču na naše cjelokupno iskustvo. Bilo bi dobro da dok čekaš na aerodromu ili praviš plan puta sa svim pojedinostima, obavezno pročitaš i ovaj tekst, koji će te upozoriti na glavne zamke.

Uvijek temeljno istraži destinaciju

Jedan od najvažnijih koraka u izbjegavanju turističkih zamki jeste detaljno istraživanje prije putovanja. Dobro prouči destinaciju, saznaj što više o lokalnoj kulturi, običajima i jeziku. Upoznaj se sa turističkim atrakcijama, ali istraži i one manje poznate, autentične lokacije. One bi mogle biti skriveni dragulji.

Takođe, uvijek probaj da izbjegneš sam vrhunac turističke sezone. Jedna od najčešćih zamki za turiste jeste upravo posjeta popularnih destinacija u jeku sezone, kada su cijene najviše, a gužva svuda.

Dakle, ukoliko je to moguće, pokušaj planirati putovanje van sezone, kada je manja gužva. Cijene smještaja i hrane su tada značajno niže, a lokalno stanovništvo opuštenije i otvorenije za interakciju.

Komunikacija sa lokalnim stanovništvom je ključna

Sjeti se svog grada. Mjesta na koja ideš najljepša su i imaju najukusniju hranu, a rijetko se nađu u preporukama za turiste.

Jedan od boljih načina da izbjegneš turističke zamke jeste i kroz komunikaciju sa lokalnim stanovništvom. Otvorenost, ljubaznost i interes za njihovu kulturu pomoći će ti da naučiš puno o autentičnim mjestima i da izbjegneš „izvikane“ turističke atrakcije. Lokalci imaju najbolje preporuke za restorane, posjete obližnjim destinacijama, izlete i vidikovce koje nećeš pronaći u turističkim vodičima.

Dakle, ustanovili smo – lokalno stanovništvo je zasigurno najbolji vodič kroz destinaciju. Prije putovanja možeš instalirati aplikaciju Duolingo i besplatno učiti jezik zemlje u koju putuješ. Izborom opcije da jezik učiš zbog putovanja, aplikacija će ti sama davati sadržaj koji će te „opremiti“ riječima najpotrebnijim za sporazumijevanje. Na kraju, ima li boljeg načina da izvježbaš i primijeniš znanje bilo kog jezika nego kroz razgovor sa lokalcima?

Pametno troši novac na suvenire

Oprezno sa potrošnjom. Turističke zamke često uključuju visoke cijene suvenira, restorana i raznih drugih usluga. Znamo, svi ponekad pomislimo da to što smo na putovanju znači da nećemo štedjeti i da je skroz u redu da potrošimo i više nego što možemo na određene stvari. Ipak, umjerenost u potrošnji je jako važna.

Pokušaj da uporediš cijene i provjeriš lokalne preporuke prije nego što se odlučiš na kupovinu. I, naravno, izbjegavaj precijenjene suvenire, a razmisli o alternativama i boljim, zanimljivijim varijantama za čuvanje uspomena. Karte za muzej, galeriju, mini-brošure sa znamenitostima neke lokacije, salvete iz restorana ili razglednice mogu biti super zamjena za suvenire, a tebi kod kuće zauvijek sačuvati prelijepa sjećanja i postati drage uspomene.

Kupuj ulaznice i zakazuj posjete onlajn

Pri svom prvom koraku – temeljnom istraživanju destinacije, napravi listu muzeja, galerija i atrakcija koje želiš da vidiš. Provjeri da li se ulaz plaća, jer tokom nekih perioda – nacionalnih praznika, van turističke sezone ili u određenim terminima – ulaz može biti potpuno besplatan. Ipak, postoje i lokacije za koje se, zbog popularnosti, ulazak uvijek i obavezno plaća. Istraži cijene i prioritizuj – šta obavezno želiš da vidiš, a šta bi moglo biti ostavljeno za naredni put zbog ograničenog budžeta.

Još jedan savjet kako da uštediš novac na putovanju jeste da sve što možeš – obaviš onlajn. Kupovina ulaznica onlajn, kao i onlajn zakazivanje, najčešće će ti obezbijediti popust, a sačuvaće ti dragocjeno vrijeme koje bi proveo u čekanju u redovima za kupovinu karte.

Šta ako ponestane novca dok si u inostranstvu?

Kada ideš na putovanje, određeni dio novca ponesi na kartici, a drugi kao gotovinu. Raspitaj se o načinu plaćanja na destinaciji – negdje je plaćanje gotovinom nemoguće, dok se na drugim mjestima ne prihvataju kartice. Raspitaj se kod prijatelja ili poznanika koji su ranije bili na ovoj destinaciji, ili pretraži sajtove travel blogera, koji često pišu upravo o tome. Putovanje na koje odeš bez gotovine ili bez kartice može donijeti velike probleme.

Podizanje novca sa bankomata u inostranstvu obično zahtijeva visoke provizije i ovo je opcija koju treba ostaviti samo za situacije kada ne postoji nijedan drugi način da dođeš do gotovine.

Ipak, ukoliko imaš Erste Mastercard debitnu karticu, podizanje novca na bankomatima Erste i Steiermaerkische Sparkasse grupe obavlja se bez provizije u Austriji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji (izuzev bankomata kompanije MultiCard u Srbiji) i Rumuniji.

Takođe, imaj na umu da kartica na rate Erste banke jednako dobro funkcioniše i u inostranstvu kao i u Crnoj Gori. Tako da bez obzira na to gdje se nalaziš, od Amerike do Azije, možeš plaćati na rate na svim mjestima koja imaju POS terminale. Ovo je olakšavajuća okolnost i ukoliko kupuješ karte i rezervišeš smještaj onlajn, jer sa Ratkom, Erste karticom na rate, to možeš otplaćivati na rate – do 24 njih.

Izbjegavanje turističkih zamki na novim destinacijama zahtijeva malo planiranja, istraživanja, ali i oprez. Komunikacija s lokalnim stanovništvom, istraživanje manje poznatih lokacija i izbjegavanje „izvikanih“ turističkih atrakcija pomoći će ti da doživiš zaista posebno putovanje.

Slijedeći ove savjete, moći ćeš izbjeći turističke zamke i uživati u nezaboravnim iskustvima na svim budućim putovanjima!

Izvor: Erste banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *