Solarni paneli na krovu zgrade Erste banke  

Dodajte komentar

Na krovu upravne zgrade Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) u Podgorici montirana je  solarna elektrana koja proizvodi čistu energiju i time utiče na smanjenje emisije gasa s efektom staklene bašte, ugljen dioksida (CO<sub>2</sub>), za oko 30 tona na godišnjem nivou*. To je ekvivalentno efektu sadnje oko 2.500 stabala na količinu CO<sub>2</sub> ispuštenog u atmosferu.<!–more–>

Ova elektrana će proizvoditi godišnje do 85.000 kilovatsati (kWh) električne energije iz sunčeve energije, što će podmiriti značajan dio potrošnje energije u zgradi poslovnog sjedišta banke. Ugradnja solarne elektrane je u skladu sa strategijom odgovornog rasta Erste banke i smanjiće uticaj njenih poslovnih operacija na životnu sredinu.

<em><img class=”alignleft wp-image-157180” src=”https://dev.bankar.me/wp-content/uploads/2018/02/Darko_Kekovic-01-e1517829312187.jpg” alt=”” width=”250” height=”375” />„Erste banka se strateški obavezala na primjenu ESG standarda poslovanja koji se odnose na zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i korporativno upravljanje. Imajući u vidu da je očuvanje životne sredine neophodan preduslov održivog razvoja i zdrave budućnosti cijelog društva, sa zadovoljstvom podržavamo i sprovodimo inicijative koje znače korak bliže zelenoj ekonomiji. Kao finansijska institucija ovom cilju doprinosimo na dva nivoa. Prvi se odnosi na primjenu sistema menadžmenta životnom sredinom** unutar kompanije i u odnosima s dobavljačima, dok je drugi vezan uz našu ulogu lidera u oblasti finansiranja zelene tranzicije i projekata obnovljivih izvora energije, sa akcentom na solarne i vjetro elektrane koje imaju ogroman potencijal“</em>, rekao je <strong>Darko Keković</strong>, član Upravnog odbora Erste banke.

Instalacija tri fotonaponska sistema snage 70kW rezultat je saradnje Erste banke i kompanije EPCG – Solar gradnja u okviru projekta Solari 500+.

<em>„Razvoj projekata iz domena obnovljivih izvora u fokusu je Elektroprivrede koja je u toj oblasti pokrenula veliki investicioni ciklus u Crnoj Gori, a pokretanjem projekta Solari 3000+ i 500+ započeta je prava energetska tranzicija kod nas. Ističemo da smo naročito ponosni na to što su i pravni subjekti poput Erste banke prepoznali značaj i prednosti ulaganja u nove obnovljive izvore energije. Benefiti se najprije odnose na očuvanje životne sredine, rasterećenje distributivne mreže električne energije, a onda i na umanjenje troškova poslovanja kroz uštede na računima za struju. Dakle, u ovom projektu svi dobijaju i zadovoljstvo nam je što je Erste banka odabrala da učestvuje u njemu, pružajući primjer odgovornog poslovanja, a u kontekstu ekološke i energetske situacije na globalnom nivou“</em>, naveo je <strong>Ranko Vuksanović</strong>, direktor EPCG-Solar gradnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *