Razvoj Sjevera traži intenzivna ulaganja u infrastrukturu

Dodajte komentar

Sjever Crne Gore zaslužuje i očekuje dodatna i intenzivna ulaganja u kapitalnu, razvojnu, turističku i društvenu infrastrukturu, poručeno je sa 4. Bjelopoljskog biznis foruma koji ta opština organizuje u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore (IRFCG) i Privrednom komorom Crne Gore (PKCG).

Fokus skupa je na održivom razvoju, posebno sjevera Crne Gore kako bi se smanjila uvozna zavisnost i iseljavanje stanovništva, a samim tim dao doprinos cjelokupnom ekonomskom i društvenom prosperitetu Crne Gore.

Na otvaranju dvodnevnog dogadjaja, koji je okupio više od 100 učesnika iz Crne Gore i regiona, predsjednik Odbora direktora IRF-a, Velizar Kaluđerović istakao je da je učešće IRF u organizaciji ovog značajnog događaja dio društvene misije te institucije.

Podsjetio je i da IRF igra ključnu ulogu u podržavanju ekonomske politike Vlade Crne Gore, usmjerene ka postizanju održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta.

“Naša posvećenost razvoju zelene ekonomije, digitalne transformacije, regionalnoj saradnji i povezanosti, kao i unapređenju konkurentnosti, ostaje nepokolebljiva. Kada je u pitanju portfolio kredita, IRF je treća najveća institucija u finansijskom sistemu države, odnosno institucija koja igra vrlo naglašenu ulogu, o čemu svjedoči podatak da je Fond u periodu pandemije obezbijedio najznačajniji dio sredstava za finansiranje crnogorske ekonomije, odnosno za preživljavanje crnogorske privrede”, istakao je Kaluđerović.

Govoreći o podršci koja se konkretno odnosi na bjelopoljsku opštinu, Kaluđerović je naveo da je IRF od osnivanja privrednicima iz tog grada odobrio 471 kredit, u iznosu od 86,6 miliona eura.

“Najviše sredstava je plasirano u poljoprivredu i razne vidove proizvodnje – i to kroz ukupno 322 kredita, u iznosu od cca 58,2 miliona eura”, pojasnio je, naglašavajući da je IRF usmjerem na kreditnu podršku projektima koji podržavaju transformaciju ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju.

Predsjednica PKCG Nina Drakić kazala je da je da sjever Crne Gore sa evidentnim prirodnim resursima i judskim potencijalom “ima i pravo, obavezu i potrebu da se razvija u korak sa državom”. Istakla je da se tri pitanja nameću kao krucijalna – evidentni manjak razvojne infrastrukture, nedostatak stručne radne snage uz negativna demografska kretanja, te nedovoljno sinhronizovan sistem ili aktivnosti koje omogućavaju bolju saradnju privrede i finansijskih institucija.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Smolović poručio je da je upravo Bjelopoljski forum prilika za razmjenu argumenata, kako bi isplivale spone i zajednički interesi privrede, vlasti, ekonomije i finansijskih institucija, kako bi se zajedničko prevazišli problemi, ali i dao dodatni impuls sjeveru.

Savjetnik predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj, Aleksandar Stijović, ocijenio je da bi svi trebalo da utiču na poboljšanje investicione klime i uklanjanje biznis barijera, s ciljem privlačenja održivih investicija i kredibilnih investitora neophodnih za dalji razvoj države.

“Crnoj Gori su potrebna održiva radna mjesta i nove fabrike, dodatno potrebno je da jačamo i diversifikujemo turističku privredu i razvijamo ruralni, sportski i zdravstveni turizam”, rekao je Stijović.

O mogućnostima za implementaciju i finansiranje investicionih i razvojnih projekata govorilo se na II panelu na kojem su učestvovali – izvršna direktorica IRF-a, dr Irena Radović, šef Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, Remon Zakaria, generalna sekretarka Zajednice opština Crne Gore – Mišela Manojlović i predsjednik OU bankarstva, Miloš Miketić.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, poručila je da svaka razvojna priča predstavlja kolektivni napor ka  strateškom promišljanju i odlučivanju, kako Vlade, tako i relevantnih resornih ministarstava.

“Naravno, IRF je tu kao finansijska razvojna institucija da prati projekte koji su od strateškog značaja, kako je to bilo  u prethodnom periodu, jer smo u velikoj mjeri podržali privredu. To što smo treći po veličini portfolija znači da smo jedan od najsnažnijih motora za crnogorsku privredu. Ali, ne znači da ne treba da budemo bolji. Moramo da budemo bolji. To je razlog što smo krenuli u neke nove poduhvate. To je razlog da svi zajedno, uključujući i opštine, radimo na unapređenju naših praksi i na stvaranju uslova za crnogorske privrednike da posluju lakše i jednostavnije. Nije potrebno da privrednici čekaju na šalterima opština i opštinskih organa. Živimo u 21. vijeku i pričamo  o digitalizaciji. Zajednica opština je već pokrenula određene inicijative oko digitalizacije usluga na opštisnkom nivou, ali i na centralnom. Očekujemo da se ta procedura skrati  i ubrza da naši privrednici sa sjevera i juga ne moraju da provode vrijeme na šalterima crnogorskih institucija tražeći i prikupljajući dokumentaciju. Država treba da obezbijedi da ta dokumentacija bude dostupna na klik”, poručila je Radović.

Istakla je da su, kada su u pitanju globalna kretanja, i dalje prisutni snažni izazovi, alo da će IRF nastaviti sa podsticajnim mjerama privrednika sa sjevera, ali i iz cijele Crne Gore.

“Prioriteti svake državne razvojne banke su razvoj opština, zelena digitalna tranzicija ili unapređenje statusa ranjivih grupa. Prošle sedmice smo postali prva članica sa Zapadnog  balkana asocijacije državnih razvojnih banaka EU. Usvojili smo i dobra iskustva i greške i Crna Gora mora da ide u korak sa inovacijama, sa Evropom i svijetom. Korišćenje dotupnih fondova je prioritet i IRF će pomići da crnogorski privrednici dožive prosperitet. Očekujemo punu saradnju i sa novom Vladom”, poručila je Radović.

Na kraju prvog dana Foruma, Radovićevoj i Kaluđeroviću su uručene su zahvalnice za značajan doprinos 4. Bjelopoljskom biznis forumu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *