Azijska tržišta: Većina indeksa u padu

Dodajte komentar

Azijski indeksi većinom su pali, tokom opreznog trgovanja uoči zasjedanja američke centralne banke Fed, a investitori razmatraju i kakav će biti najavljeni kineski paket stimulativnih ekonomskih mjera.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6:30 bio je bez promjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje, dok je u odnosu na početak jula u plusu 3.8 posto. Istovremeno, japanski Nikkei u minusu je blagih 0.03 posto, južnokorejski Kospi za 0.35 posto, a pali su i kineski berzanski indeksi nakon jučerašnjih snažnih dobitaka. Indeks šangajske berze u minusu je 0.35 posto, a hongkonške za 0.8 posto.

Kasnije danas biće objavljena odluka Feda o kamatnim stopama, a očekuje se da će ključna kamatna stopa biti podignuta za četvrtinu procenta na raspon od 5.25-5.5 posto.

Investitori takođe razmatraju kakav će paket stimulativnih ekonomskih mjera Kina objaviti, nakon što su kineski zvaničnici ranije ove nedjelje najavili podršku ekonomiji koja se vrlo sporo oporavlja od pandemije koronavirusa. Naime, nema nikakvih detalja o tom stimulativnom paketu, jedino su državni mediji izvijestili da će donijeti mikroprilagođavanja na precizan i snažan način.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *