MMF blago povisio prognozu rasta globalnog BDP-a

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je blago naviše svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. godinu, pošto su sada predviđanja bolja od ranijih kako za napredne ekonomije, tako i za ključne zemlje u razvoju.

MMF je u julskom izvještaju o izgledima svjetske privrede naveo da sada očekuje da će svjetski ekonomski rast u 2023. godini biti tri odsto u odnosu na 2,8 odsto koliko je očekivano u njegovoj prethodnoj proceni u aprilu, objavila je agencija Beta, prenose beogradski portali.

Očekuje se i da će ekonomska aktivnost ostati na istom nivou u 2024. godini, bez promjena u odnosu na prethodnu procjenu.

„Naša projekcija za ovu godinu se poboljšava i inflacija pada, to su dvije dobre vijesti“, rekao je za France press glavni ekonomista MMF-a Pjer Olivije Gurinša, ali je dodao da svijet nije izašao iz teškoća i da rast ostaje slab, posebno zbog osjetnog usporavanja aktivnosti naprednih ekonomija.

MMF takođe očekuje blagi boljitak do kraja godine kada je riječ o inflaciji, uz očekivanje da će dostići 6,8 odsto na svjetskom nivou na kraju godine, 0,2 procenta manje nego što je predviđeno u aprilu. Međutim inflacija će takođe trajati duže: krajem 2024. ona bi trebalo i dalje da bude oko 5,2 odsto, dok je u martu ta institucija očekivala da će biti manja za 0,3 procentna poena od toga.

„Usporavanje koje primjećujemo, u velikoj mjeri je rezultat smanjenju cijena u Kini, posebno u industriji u drugom tromjesečju“, rekao je Gurinša.

MMF insistira da je nepohodno nastaviti „monetarno zatezanje“ da bi se vratila inflacija na ciljani nivo, iako to utiče na privredu koja je do sada bila otpornija nego što se očekivalo, posebno u zemljama u brzom razvoju.

U Grupi sedam najrazvijenijih liberalnih ekonomija, Njemačka bi trebalo da jedina ima recesiju 2023. godine. Recesija izgleda sve neizbježnija i veća nego što se očekivalo u aprilu, tako MMF sada očekuje pad privredne aktivnosti u Njemačkoj od 0,3 odsto u odnosu na 0,1 odsto koliko je očekivao u aprilu.

Druge glavne evropske privrede su se pokazale kao otpornije od Njemačke: za Francusku se očekuje rast od 0,8 odsto, što je 0,1 procentni poen više nego u aprilu, za Italiju 1,1 odsto (0,4 procentna poena više) dok privreda Španije pokazuje prave znake dobrog zdravlja sa očekivanim rastom od 2,5 odsto, što je jedan procentni poen više nego u aprilu.

U SAD MMF očekuje rast od 1,8 odsto, u odnosu na 1,6 odsto u aprilu.

Među zemljama u razvoju, predviđanja rasta za privredu Kine ostaju nepromijenjena od 5,2 odsto u 2023. godini i 4,5 odsto u 2024. godini, uprkos strahovanjima od rizika usporavanja i posljedica moguće deflacije jer je inflacija u Kini u junu bila na nuli na godišnjem nivou.

Rusija bi trebalo da očekuje u 2023. godini jaku recesiju prema prvobitnom izvještaju MMF-a objavljenom u oktobru prošle godine, ali se za Rusiju stalno pobljšavaju prognoze.

U aprilu MMF je prognozirao rast privredne aktivnosti Rusije od 0,7 odsto za 2023. godinu, a Fond sada predviđa rast od 1,5 odsto, objavila je Beta.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *