ECB: Potražnja za poslovnim kreditima najniža za 20 godina

Dodajte komentar

Banke eurozone zabilježile su rekordno nisku potražnju za poslovnim kreditima u drugom kvartalu tekuće godine, navedeno je u utorak u izvještaju Evropske centralne banke. Potražnja za ovom vrstom kredita pala je na najniži nivo u posljednjih 20 godina.

Ovaj i drugi najnoviji ekonomski podaci predstavljaju pritisak na ECB da odluči da pauzira svoju kampanju povećanja kamatnih stopa nakon povećanja koje se očekuje u četvrtak, prenosi MarketWatch. Kvartalni presjek ECB o bankarskim pozajmicama pokazuje da je neto promjena tražnje za kreditima pala na -42, najniže od kada se bilježe podaci.

Ovo je direktna posljedica rasta troškova zaduživanja zbog povećanja kamatnih stopa centralnih banaka, koje tako obuzdavaju inflaciju. Očekuje se da će ECB u četvrtak povećati svoju depozitnu stopu za još 25 baznih poena (0,25 odsto) na 3,75 odsto.

ECB je krenula prošle godine da povećava kamatne stope koje su bili nulte, a inflacija u eurozoni opala je sa maksimalnih 10,6 u oktobru na 5,5 odsto u junu. Nagli pad inflacije u eurozoni uglavnom je rezultat pada cijena energenata.

Opreznost u pogledu ekonomskog okruženja takođe je dovela do toga da banke pooštre uslove kreditiranja, navedeno je u izvještaju ECB. „Kumulativno neto zatezanje od početka 2022. godine bilo je značajno, a rezultati istraživanja dali su rane indikacije o značajnom slabljenju dinamike pozajmljivanja od prošle jeseni“, saopštila je ECB.

ECB takođe navodi da je opala potražnja za potrošačkim i hipotekarnim kreditima. „Više kamatne stope, slabljenje izgleda na stambenom tržištu i nisko poverenje potrošača negativno su doprinijeli potražnji za kreditima za kupovinu kuća“, zaključila je ECB svom istraživanju, prenosi Biznis.rs.

Izvještaj ECB u skladu je sa nemačkim Ifo indeksom poslovne klime, koji je takođe objavljen u utorak. Ovaj podatak pokazuje da je poslovno raspoloženje opalo na 87,3 poena u julu, u odnosu na 88,6 poena mesec dana ranije. Ifo navodi da se osjećanje među njemačkim kompanijama dodatno pogoršalo i da situaciju u najvećoj evropskoj ekonomiji postaje sve mračnija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *