Azijska tržišta: Investitori dobro raspoloženi

Dodajte komentar

Na azijskim berzama na početku nedjelje vlada pozitivno raspoloženje, dok investitori čekaju ovotjedne odluke Feda i Evropske centralne banke (ECB) o još jednom podizanju kamatnih stopa, ali i naznakama da se ciklus zaoštravanja njihovih monetarnih politika bliži kraju.

U ponedjeljak oko 7,30 sati, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u plusu 0,83 posto. Istodobno, Nikkei indeks je ojačao 1,33 posto, južnokorejski Kospi za 0,73 posto, a australski ASX 200 blagih 0,03 posto.

I za Fed i za ECB tržišta očekuju da će ove nedjelje podići kamatne stope za novih 0,25 procenata, stoga će fokus investitora biti na novinskim konferencijama predsjednika Feda Jeromea Powella i predsjednice ECB-a Christine Lagarde iza zasijedanja centralnih banaka.

“Za oboje očekujemo da će naznačiti kako je to zadnje podizanje kamatnih stopa u ovome ciklusu, no vjerovatno ni Lagarde ni Powell neće to konkretno reći nego će signalizirati da sve zavisi od daljih pokazatelja. No pokazatelji o ekonomskoj aktivnosti i o inflaciji u obje regije su dovoljno oslabili kako bi se opravdao završetak ciklusa zaoštravanja monetrne politike”, smatra analitičar z Nnatwest Marketsu, John Briggs.

Jedina nepoznanica zasad je Bank of Japan, koji zasjeda u petak, a vjerojatno će nastaviti sa svojom ultra popustljivom monetarnom politikom, doko neke zapadne banke spekulišu da su moguće i neka prilagođavanja.

(SEEbiz/H)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *