U Andrijevici dosta turista, ali kasa turističke organizacije prazna

Dodajte komentar

Lokalna turistička organizacija u Andrijevici u ovoj godini je prihodovala svega 169 eura od boravišne takse, što ukazuje na to da nema nikakve kontrole u oblasti prijavljivanja turista i gostiju na teritoriji ove sjeverne opštine.

Direktor TO Andrijevica Branko Đukić, Portalu RTCG je kazao da se u tom pogledu mora hitno intervenisati i da lokalna uprava mora angažovati turističkog inspektora.

“Ova, ako tako možemo uopšte reći, zarada od boravišne takse u ovoj godini apsolutno ne odgovara onome što možemo vidjeti na ulicama Andrijevice, gdje je prisustvo turista vidljivo i golim okom”, rekao je Đukić.

Navodi da je više puta ukazivao Opštini da se mora zaposliti turistički inspektor, jer se, kako je dodao, to na primjeru Plava i Gusinja ove godine vidjelo koliko je važno.

“U Plavu su promijenili isnpektora, pa su tako prošle godine imali svega osamsto, a ove godine samo do sada 8.000 eura prihoda. Tako ni ja prosto ne vjerujem da je ove godine u Andrijevici bilo samo 169 noćenja, ili manje, pošto od jednog eura, koliko iznosi boravišna taksa, osamdeset odsto ide lokalnoj turističkoj organizaciji, a dvadeset odsto NTO”, kazao je Đukić.

Direktor TO Andrijevica je rekao da se po tome ne može suditi o početku sezone, jer je prisustvo turista vidljivo u gradu i na planinama.

“Svakog dana kroz Andrijevicu prođe makar pedset bajkera, koji idu trasom od Podgorice, preko kanjona Morača, zatim preko Mateševa i Trešnjevika do Andrijevice. Odavde produžavaju za Gusinje i Plav, odnosno na Prokletije, a onda se putem kroz Albaniju upućuju prema Skadru”, kazao je Đukić.

Turisti u Andrijevici više u tranzitu prema Prokletijama, ali su jul i avgust tradicionalno mjeseci kada dolazi i dosta dijaspore (Foto: rtcg.me)
Prema njegovim riječima, dobar start se bilježi i u Praku prirode Komovi, gdje je, ako bi se sabirao broj ulazaka preko rampe, prodato oko 5.000 karata.

“Ako se uzme u obzir da rampa ne radi 24 sata, onda je jasno da je taj broj i veći”, rekao je direktor TO Andrijevica.

On je objasnio da se loša politička i ekonomska situacija u Andrijevici odražava i na kvalitet turističke ponude, ali je dodao da se TO trudi da ljeto bude u znaku brojnih manifestacija.

“Do kraja ovog mjeseca imaćemo niz manifestacija, kao što su takmičenje u paraglajdingu, dane meda i rakije, zatim manifestaciju pod nazivom Pazarni dan na gradskom trgu”, kazao je Đukić.

Direktor Turističke organizacije Andrijevica najavio je za avgust više koncerata poznatih muzičkih grupa iz Crne Gore i regiona, što bi, kako vjeruje, zadržalo neke od turista da ostanu duže u ovom gradu.

“Mi smo svjesni da su turisti u Andrijevici više u tranzitu prema Prokletijama, ali su jul i avgust tradicionalno mjeseci kada dolazi i dosta dijaspore, možemo generalno reći da će broj turista ove godine biti veoma dobar”, rekao je Đukić.

Ističe da je najvažnija destinacija zadržavanja i boravka turista na području ove sjeverne opštine planinski masiv Komova, gdje je veliki broj privatnih ugostiteljskih naselja, ekokatuna i turističkih domaćinstava.

“Planisnki turizam je u procvatu, i mi moramo sve učiniti da se to iskoristi i na teritoriji opštine Andrijevica. To je jedna od naših razvojnih šansi”, zaključio je direktor TO Andrijevica.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *