Izvršni direktor Saudi Aramca novi član uprave BlackRocka

Dodajte komentar

BlackRock objavio je da se Amin Nasser, izvršni direktor Saudi Aramca, najveće svjetske naftne kompanije, pridružuje upravnom odboru upravitelja imovine.

Najveći svjetski upravitelj imovinom rekao je da ovaj potez odražava naglasak firme na Bliskom Istoku kao dio njene dugoročne strategije.

BlackRock je prošle godine upravljao imovinom klijenata čija je vrijednost premašila 8 triliona dolara.

“Aminova istaknuta karijera u Aramcu, koja traje više od četiri decenije, daje mu jedinstvenu perspektivu o mnogim ključnim problemima s kojima se suočavaju naša firma i naši klijenti”, rekao je Larry Fink, predsjednik i glavni izvršni direktor BlackRocka.

“Njegovo rukovodeće iskustvo, razumijevanje globalne energetske industrije i pokretača pomaka prema ekonomiji s niskom karbonskim otiskom, kao i njegovo poznavanje Bliskog Istoka, značajno će pridonijeti dijalogu odbora BlackRock”, dodao je Fink.

Nasser je na čelnoj poziciji u Aramcu od 2015. Nadgledao je javno uvrštenje naftne kompanije 2019, a dvije godine kasnije Aramco je objavio svoj prijedlog za postizanje nulte neto emisije gasova do 2050.

BlackRock je bio na čelu finansijske industrije u usvajanju smjernica i strategija upravljanja zaštitom životne sredine, društvenim i korporativnim upravljanjem. Firma, koja prodaje niz “održivih” fondova, našla se na udaru kritika zbog svojih ulaganja u fosilna goriva, postavši politička “vreća za udaranje” kritikama i demokrata i republikanaca.

U avgustu 2022. teksaški kontrolor Glenn Hegar napao je BlackRock, stavljajući ovog upravitelja imovine na popis finansijskih kompanija koje “bojkotuju energetske firme”.

U decembru je glavni finansijski direktor Floride Jimmy Patronis rekao da će državni trezor “sučane države” početi da prodaje 2 milijarde dolara imovine kojom upravlja BlackRock.

“Korištenje našeg novca… za finansiranje BlackRockovog projekta društvenog inženjeringa nije nešto na što je Florida ikada pristala. To nema nikakve veze s maksimizovanjem povrata i suprotno je od onoga za što je upravitelj imovine plaćen”, rekao je tom prilikom.

Fink je ranije rekao da upravitelji imovinom poput BlackRocka nisu “ekološka policija”, ali je fiducijarna dužnost firme da ulagačima omogući pristup najboljim i najcjelovitijim informacijama za donošenje odluka o finansijskim ulaganjima, a to uključuje podatke o klimatskim promjenama.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *