Svjetska tržišta: Indeksi porasli, inflacija popušta

Dodajte komentar

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje snažno porasle jer inflacioni pritisci u zapadnim zemljama polako popuštaju, što znači da će uskoro završiti ciklus povećanja kamata centralnih banaka.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje porastao 2,3 posto, na 34.509 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,4 posto, na 4.505 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na 14.113 bodova.

Rast indeksa zahvaljuje se nizu podataka koji pokazuju da inflacija u SAD-u i dalje popušta.

Tako je objavljeno da su potrošačke cijene u junu porasle 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou porasle 3 posto, najmanje od početka 2021. godine.

Temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energije, skliznula je, pak, u lipnju s 5,3 na 4,8 posto.

Objavljeno je i da su proizvođačke cijene u junu porasle samo 0,1 posto na godišnjem nivou, što je njihov najblaži rast još od polovine 2020. godine.

Sve su to bolji podaci nego što su analitičari očekivali, pa su učvrstili uvjerenje ulagača da će američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje već više od godinu dana, piše Seebiz.eu.

Nekoliko zvaničnika Feda poručilo je da će b iti potrebno dodatno povećanje kamate kako bi se suzbila inflacija, ali i da se bliži kraj ciklusu podizanja kamata.

Na sjednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na privredu i inflaciju.

Analitičari smatraju da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Možda će to biti posljednje povećanje u ovom ciklusu.

„Tržište osjeća da je Fed sve bliži posljednjem povećanju i završetku ciklusa zaoštravanja monetarne politike”, kaže Quincy Krosby, strateginja u kompaniji LPL Financial.

Nakon oštrog pada prošle godine, S&P 500 indeks porastao je od početka ove godine oko 17 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica protekle nedjelje porasle i tako nadoknadile gotovo sve gubitke od prethodnoga nedjelja.

Londonski FTSE porastao je 2,45 posto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 16.105 bodova, a pariški CAC 3,7 posto, na 7.374 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *