Tripković Marković: Sve bolje pozicioniranje, CG prva po rastu prometa među evropskim destinacijama

Dodajte komentar

Prema kvartalnom izvještaju Evropske komisije za putovanja (ETC) Crna Gora prednjači u odnosu na druge destinacije po rastu turističkog prometa, zahvaljujući intenziviranim aktivnostima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG) i pristupačnoj cjenovnoj politici.

U izvještaju se ističe da je Crna Gora sve popularnija destinacija u Evropi, te da je na prvom mjestu po rastu broja turista u odnosu na 2019. godinu na tržištima Velike Britanije, Francuske i Holandije, a da se odlično kotira i na drugim tržištima, poput SAD-a, Australije i Kine.

ETC navodi da su promotivne aktivnosti NTO CG zaslužne za ovako dobre rezultate.

“Crna Gora doživljava snažan oporavak turizma. Ovo je vođeno povećanjem promotivnih aktivnosti Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, koja je ojačala njenu reputaciju i vidljivost kao vodeće destinacije na mnogim ključnim tržištima” istaknuto je u izvještaju.

Prema ovom izvještaju, kao jedan od faktora dobrog kotiranja Crne Gore u odnosu na druge destinacije, je i pristupačna cjenovna politika.

“Pristupačnost je ključna tema na većini tržišta ove godine. Evropa doživljava visoke nivoe inflacija i povećanje troškova za turiste sa udaljenih destinacija. Putnici i dalje pokazuju spremnost da plate za iskustvo, ali destinacije sa dobrim odnosom cijene i kvaliteta će imati najviše koristi… Nije slučajno da su Crna Gora i Turska, kao dvije od najpovoljnijih destinacija u Evropi, ostvarile najbolje rezultate u dolascima turista iz Velike Britanije”, poručuje ETC.

Pored Velike Britanije, Crna Gora bilježi i najveći rast u dolascima turista i sa tržišta Francuske i Holandije.

“Crna Gora je sada ispred svih ostalih destinacija po pitanju oporavka, sa povećanjem dolazaka za 118,3% i noćenja za 72,8% na tržištu Francuske. Promotivne aktivnosti Nacionalne turističke organizacije Crne Gore dio su razloga za oporavak na ovom tržištu”, zaključuje se u izvještaju.

Direktorica NTO CG dr Ana Tripković Marković osvrnula se na podatke iz izvještaja, te poručila da oni ukazuju na sve bolje pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije u Evropi.

“Izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima i ponosni na to što je vodeća evropska institucija u turizmu prepoznala rad Nacionalne turističke organizacije Crne Gore. Činjenica da smo na tržištu Velike Britanije, Francuske i Holandije na prvom mjestu po rastu broja turista u odnosu na 2019. godinu nam pokazuje da smo na dobrom putu i da naša strategija privlačenja turista sa ovih tržišta donosi sjajne rezultate. Svjesni da imamo ogroman potencijal i još prostora za napredovanje, nastavićemo da radimo predano na što boljem pozicioniranju Crne Gore kao turističke destinacije”, zaključila je Tripković Marković.

Aktivnosti NTO CG će i dalje biti jasno usmjerene ka diversifikaciji turističkog tržišta, praćenju i prilagođavanju globalnim trendovima”, zaključila je Tripković Marković.

Pored afirmativnih podataka iz ovog izvještaja, Crna Gora se već duže od godinu dana u mjesečnim istraživanjima ETC-a nalazi među 10 najbolje ocijenjenih destinacija prema recenzijama posjetilaca online platformi za putovanja.

Evropska komisija za putovanja vodeća je evropska institucija za putovanja, a istovremeno I jedna od vodećih međunarodnih organizacija u sektoru turizma. Osnovana je 1948. godine sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu. Glavni cilj Evropske komisije za putovanja jeste unapređenje turističkih politika na nivou Evrope i pozicioniranje Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *