Njemački odbrambeni koncern Rheinmetall otvoriće fabriku tenkova u Ukrajini

Dodajte komentar

Njemački odbrambeni koncern Rheinmetall otvoriće fabriku oklopnih vozila u Ukrajini u sljedećih nekoliko mjeseci.

Armin Papperger, izvršni direktor Rheinmetall najavio je ovo u intervjuu za CNN,

Najveći proizvođač oružja u Njemačkoj takođe će obučavati Ukrajince za održavanje tenkova i drugih oklopnih vozila proizvedenih u fabrici. Fabrika će se navodno nalaziti na zapadu Ukrajine.

“(Ukrajinci) moraju sami sebi pomoći — ako uvijek moraju čekati (da) im Evropljani ili Amerikanci (ne) pomognu u sljedećih 10 ili 20 godina… to nije moguće”, rekao je.

Kompanija se nada da će firma u Ukrajini proizvoditi oko 400 tenkova godišnje. Štoviše, tamo se takođe planira proizvodnja i remont oklopnih transportera Fuchs.

Papperger je izjavio da se postrojenje može zaštititi od potencijalnih ruskih napada.

“U ovom trenutku postoji mnoge fabrike koje proizvode vojnu robu (u Ukrajini). To je samo još jedna — i to takođe možemo zaštititi”, rekao je.

U maju je državni ukrajinski odbrambeni koncern Ukroboronprom potpisao ugovor o strateškom partnerstvu s Rheinmetallom, kojim je predviđeno stvaranje zajedničkog preduzeća.

Prema sporazumu, Ukroboronprom i Rheinmetall započeće saradnju tehničkim održavanjem i popravcima oklopnih vozila koja su poslata u Ukrajinu.

Rheinmetall namjerava da potpiše ugovore za stvaranje još dva zajednička preduzeća za proizvodnju municije i protivzračne odbrane.

Rheinmetall je najveći njemački proizvođač oružja. Prema vlastitim podacima, kompanija je među prva tri proizvođača vojne opreme i municije u zapadnom svijetu. U ovom trenutku, razmjena vrijednosti Rheinmetall-a je preko 10 milijardi eura, prenosi Klix.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *