Montenegroberza dobila novi odbor direktora, država umjesto Prve banke

Dodajte komentar

Montenegroberza dobila je danas novu upravu na XLI redovnoj Skupštini akcionara.

Kako saznaje portal Bankar.me iz Montenegroberze, novi Odbor direktora koji će djelovati naredne dvije godine, izmijenjen je u dijelu predstavnika manjinskog kapitala. Naime, mjesto koje je do sada imala Prva banka sada je dobila država.

Novi Odbor direktora čine dr Güzhan Gülay i mr Harun Özay sa Istanbulske berze, zatim mr Danko Dragović iz Ministarsva finansija u ime države, te Derya Hamza Seferi iz skopske Halk Banke i mr Nemanja Boljević iz podgoričke Crnogorske komercijalne banke kao nezavisni članovi.

“Nominovani kandidati su dobili odobrenje Komisjije za tržište kapitala za imenovanje za članove Odbora direktora Montenegroberze, što je bio preduslov za njihov izbor na danas održanoj Skupštini akcionara”, rečeno je iz crnogorskog tržišta kapitala.

Izvršna direktorica je dr Milena V. Vučinić.

Prvobitni termin XVL Skupštine akcionara bio je 19. jun, ali ona tada nije održana. U međuvremenu je Vlada odlučila da u ime države, a nakon preuzimanja udjela Atlas banke u stečaju, otkupi još akcija. Tako je 7. juna na elektronskoj sjednici odlučila da svoj udio u vlasničkoj strukturi Montenegroberze uveća kupovinom akcija Prve banke i Lenke Zec, pa on sada iznosi skoro 11 odsto.

Kao argument za kupovinu akcija tada je navedeno da “država ima i ekonomski intres”, ali i potreba da država ima “proaktivnu ulogu u sferi javnih finansija”, upravo kroz prisustvo crnogorskog tržipta kapitala.

“S obzirom da je u poslednjih nekoliko mjeseci vidljiv značajan pomak u tom pravcu i da je intencija Države da u budućnosti uzme još veće učešće na tržištu kapitala, za očekivati je da – u saradnji sa institucijama tržišta kapitala (Montenegroberza i CKDD) – koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investiranje. Zbog navedenog, nameće se kao logičan zaključak da Država uđe u vlasničku strukturu Montenegroberze u što većem procentu, što bi dovelo do vraćanja povjerenja i sigurnosti u tržište kapitala, a sa druge strane Državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu kapitala”, naveli su tada iz Vlade.

U nastavku možete pročitati biografije članova uprave Montenegroberze.

Dr Güzhan Gülay, Istanbulska berza

Nakon što je 1993. godine diplomirao na Fakultetu za poslovnu administraciju Univerziteta u Istanbulu, Güzhan Gülay je završio bankarsku školu Ziraat banke i radio kao specijalista u Direktoratu za tržište kapitale ove banke. Pridružio se porodici Borse Istanbul kao pomoćni specijalista u Direktoratu za tržište kapitala 1995. godine, a nakon toga postao je specijalista 1998. godine i menadžer 2014. godine u istom direktoratu. Imenovan je za direktora za razvoj poslovanja 2018. godine i za direktora vrijednih metala i dragog kamenja 2019. godine. Učestvovao je u mnogim projektima zauzimajući važne pozicije u projektovanju, konfiguraciji, testiranju, zakonodavstvu i razvoju, u cilju poboljšanja tržišta i infrastrukture Borse Istanbul. Nakon magistarskog i doktorskog obrazovanja, godinu dana je bio gostujući predavač na Poslovnoj školi Cass u Londonu, a honorarno je predavao na različitim univerzitetima.

Mr Harun Özay, Istanbulska berza

Harun Ozay diplomirao je na Odsjeku za elektrotehniku i elektroniku na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu 1993. godine. Završio je bankarsku školu Ziraat banke 1994. godine i radio za banku 2 godine. Dobio je MBA na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu i nakon toga magistrirao na međunarodnim hartijama od vrijednosti, investicijama i bankarstvu na ICMA Centru, Univerziteta u Ridingu, UK. Radio je za Borsu Istanbul od 1996. godine na različitim pozicijama i odjeljenjima, uključujući međunarodno tržište, tržište hartija od vrijednosti sa fiksnim prihodom, razvoj proizvoda, strateško planiranje i poslovni razvoj. Trenutno je direktor tržišta derivata Borse Istanbul.

Mr Danko Dragović, generalni direktor Direktorata za ekonomsko-finansijski sistem u Ministarstvu finansija

Danko Dragović je već 15 godina u državnoj službi, i to u Ministarstvu finansija. Od 2008. do 2013. godine bio je samostalni savjetnik I u Odjeljenju za računovodstvo i reviziju, gdje je radio na programima revizije u okviru kojih je sarađivao sa Svjetskom bankom. Zatim je radio u Direkciji za carinski sistem i carinsku politiku Direktorata za poreski i carinski sistem, gdje je pratio definisanje i sprovođenje zakona u carinskim postupcima, tarifiranju, uvozu, izvozu i tranzitu robe. Od oktobra prošle godine je generalni direktor Direktorata za ekonomsko-finansijski sistem u okviru kojeg djeluje pet sektora, koji pokrivaju širok dijapazon aktivnosti – od igara na sreću, preko finansijskog sistema, sektorskih politika, državne pomoći, sive ekonomije, do analize efekata regulative (RIA).

Derya Hamza Seferi – nezavisan član, HALKBANK, Skoplje

Po završetku pravnih studija na Pravnom fakultetu u Skoplju, gospođa Hamza Seferi je započela svoju karijeru 2001. godine u pravnom sektoru Odjeljenja Ziraat banke u Skoplju. Uspon njene profesionalne karijere kreće 2004. godine, kada je bila aktivna u Ziraat banci AD Skoplje, gdje je u periodu od 2004. do 2011. godine obavljala razne funkcije: pravni savjetnik, stručnjak za ljudske resurse i službenik za usklađivanje. Nakon uspješnog preuzimanja Ziraat banke AD Skoplje od strane Halk Banke AD Skoplje 2012. godine, biva unaprijeđena na mjesto šefa pravnog sektora Halk banke AD Skopje. Od 2015., njen sledeći profesionalni izazov je pozicija šefa Odjeljenja za prikupljanja rizika, pravnih poslova, usklađenosti i odsjeka za bezbjednost informacija. Od 2012. godine, gospođa Deria Hamza Seferi je aktivni član Odbora za upravljanje rizicima Halk Banke AD Skoplje.

Mr Nemanja Boljević – nezavisan član, Crnogorska komercijalna banka AD, Podgorica

Nakon diplomiraranja na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2002. godine veoma brzo započeo je karijeru u finansijskom sektoru, u prvoj lizing kući u Crnoj Gori “Montenegro Leasing & Finance” 2003 godine, a nakon toga u najvećoj lizing kući u Crnoj Gori Hypo Alpe Adria Lizingu gdje je u periodu od 3 godine rada obavljao funkciju Izvršnog direktora. Svoj angažman nastavlja u Hypo Alpe Adria Banci, zatim NLB i od 2018.god u CKB Banci gdje je na poziciji Direktora sektora za dokumentarne poslove i komercijalni faktoring. Magistrirao je na temu lizinga na Ekonomskom fakultetu Podgorica.

dr Milena V. Vučinić, izvršna direktorka

Milena Vučinić je završila Ekonomski fakultet, Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Tokom studija je stekla licencu brokera u Beogradu i bila angažovana u brokersko dilerskoj kući Monte Adria Broker Diler – Podgorica, kao ovlašćeni broker. Nakon toga, stiče licencu dilera i investicionog menadžera u organizaciji Komisije za tržište kapitala Crne Gore i USAID-a. Sa licencom dilera nastavlja svoj radni angažman i aktivno trguje za istu brokersku kuću. Završila je magistarske studije na Fakultetu organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, gdje je položila sve ispite sa ocjenom 10. Magistrirala je na temi: ,,Mjerenje i analiza performansi portfolija investicionih fondova“. Bila je angažovana kao savjetnik za investicije, zatim kao portfolio menažer, unaprijeđena je na poziciju risk menadžera, a zatim i imenovana za izvršnu direktoricu Društva za upravljanje investicionim fondom Atlas Mont. Ima medijsko iskustvo još od gimnazijskih dana, a bila je autor i voditelj emisije ,,Biznis, novac i profit“, koja se emitovala na Atlas TV i TV Kapital, Zagreb. Doktorirala je na Fakultetu organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu na temi ,,Značaj bihejviorističkog pristupa za unapredjenje odlučivanja u savremenim finansijama“ nakon čega je bila predavač na Fakultetu za ekonomiju i biznis, Univerziteta Mediteran u Podgorici, na predmetu Finansijski menadžment.

Imenovana je za izvršnu direktoricu Montenegroberze u julu 2019. godine.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *