Ljiljanić: Za godinu dana auto-putem prošlo preko dva miliona vozila, prihodovano skoro devet miliona eura

Dodajte komentar

Godišnjicu od otvaranja prve dionice auto-puta Bar-Boljare, najkompleksnijeg građevinskog projekta u istoriji naše zemlje, u Monteputu dočekuju sa pozitivnim rezultatima.

,,U prethodnih 12 mjeseci auto-putem je prošlo 2.157.601 vozilo i za to vrijeme od naplate putarine prihodovano je 8.749.820 eura. Rekord po broju prolazaka vozila ostvaren je sedmog avgusta prošle godine i tada je auto-putem prošlo ukupno 14.325 vozila“, izjavio je izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić.

Posebno je ponosan na činjenicu što se u prethodnih godinu dana nije dogodila nijedna saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom.

,,Od otvaranja auto-puta zabilježeno je 50 saobraćajnih nezgoda. Sa povrijeđenim licima ukupno 12. Lakše tjelesne povrede zadobilo je 13, a teške tjelesne dva lica. U 38 saobraćajnih nezgoda zabilježena je samo materijalna šteta“, saopštio je Ljiljanić, dodajući da je saradnja sa Upravom policije i mobilnom jedinicom Saobraćajne policije na visokom nivou.

Kada je riječ o dugo najavljivanom nastavku izgradnje ostalih dionica, zaključkom Vlade Crne Gore iz maja 2023. godine, zadržana su sredstva iz dobiti Monteputa i usmjerena su za izradu glavnog projeka od Mateševa do Andrijevice, kao i za izradu idejnog projekta dionice Andrijevica-Berane-Boljare.

,,U završnoj fazi je izrada elaborata eksproprijacije za dionicu Mateševo-Andrijevica, tako da ćemo sljedeće godine pokrenuti postupak eksproprijacije zemljišta, a paralelno sa tim očekujemo završetak projektne dokumentacije i raspisivanje tendera za izvođača radova“, naglasio je izvršni direktor Monteputa.

U toku je priprema tenderske dokumentacije za izgradnju prvih benzinskih stanica na dionici od 41 km, dok je tokom septembra planirano objavljivanje tendera za dugoročan zakup lokacije.

,,Nakon izbora najbolje ponude i zaključenja ugovora, u roku od godinu dana možemo da očekujemo da benzinske stanice sa pratećim sadržajima budu otvorene, što će upotpuniti uslugu na auto-putu“, zaključio je Ljiljanić.

Od ukupne naplate putarine, udio od 15 odsto ima elektronska naplata (ENP), pa su iz tog razloga u Monteputu trenutno posvećeni unapređenju sistema i proširenju naplatnog centra Mateševo, odnosno stvaranja uslova potrebnih da započnu promociju i masovniju upotrebu ENP.

Media Biro

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *