Privredna komora: Iz Srbije najviše uvozimo goveda i struju, a izvozimo ljekove

Dodajte komentar

Srbija je nezaobilazan spoljnotrgovinski partner Crne Gore već desenijama. Tokom 2022. godine, ukupan uvoz Crne Gore iznosio je 3,5 milijarde eura, a dominali su proizvodi iz Srbije.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, najznačajniji uvozni partneri Crne Gore, tokom prošle godine, bile su Srbija: (615 miliona eur ili 15 odsto ukupnog uvoza), Kina (331 miliona eura ili 8 odsto) i Grčka (295 miliona eura ili 8 odsto).

„Iz Srbije su se najviše uvozili: goveda (27 milona eura), električna energija (26 milona eura) i gazirana pića (18 milona eura). Iz Kine su se najviše uvozili: pametni telefoni (24 milona eura), računari i računarska oprema (21 milon eura) i uređaji za klimatizaciju (15 milona eura). Iz Grčke su se najviše uvozila: teška gasna ulja za ostale svrhe (204 milona eura), aluminijumske šipke i profili (6 milona eura) i pomorandže (2 milona eura)“, kazali su nam u Privrednoj komori.

Kada je u pitanju izvoz, ni tu nema velikih promjena jer je Srbija u samom vrhu.

„Tokom 2022. godine, ukupan izvoz Crne Gore iznosio je 700 milona eura, a najznačajniji izvozni patneri bile su: Srbija (149 milona eura ili 19 odsto ukupnog izvoza), Švajcarska (108 milona eura ili 14 odsto) i Bosna i Hercegovina (91 milona eura ili 11 odsto)“, ističu u Privrednoj komori.

U Srbiju su se najviše izvozili: ljekovi (32 milona eura), električna energija (28 milona eura) i meso i mesni proizvodi (13 milona eura).

„U Švajcarsku su se najviše izvozili sirovi aluminijum (82 milona eura) i električna energija (25 milona eura). U Bosnu i Hercegovinu su se najviše izvozili električna energija (67 milona eura), sirovi aluminijum (4 milona eura) i vino (3 milona eura)“, zaključili su u Privrednoj komori.

Adria TV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *