Građani EU biraju kako će izgledati nova serija novčanica eura

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) pozvala je građane 20 članica eurozone da se izjasne o predloženim rješenjima za izgled naredne serije novčanica eura.

Predsjednica ECB Кristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je da novom serijom novčanica treba da se istakne snažna veza jedinstvene evropske valute i zajedničkog evropskog identiteta, prenijela je agencija Beta.

„Želimo da se Evropljani prepoznaju u dizajnu novčanica eura i da stoga imaju aktivnu ulogu u izboru nove teme“, rekla je Lagard.

U uži izbor za novi dizajn banknote eura ušle su sljedeće teme: „Budućnost pripada vama“, „Evropska kultura“, „Evropske vrijednosti u prirodi“, „Naša Evropa i mi“, „Ptice: slobodne, izdržljive, inspirativne“, „Rijeke: vodotoci života u Evropi“ i „Ruke: zajedno gradimo Evropu“.

Građani će moći da glasaju na sajtu ECB do kraja avgusta a zatim bi Upravni savjet ECB trebalo da izabere buduću temu do 2024. Nakon toga će biti otvoren konkurs za dizajn novih novčanica i građani će ponovo moći da se izjasne o mogućim rješenjima.

Odluka ECB o konačnom dizajnu nove serije novčanica očekuje se 2026.

ECB je navela u saopštenju da u svijetu u kome se tehnologije brzo razvijaju i gde falsifikatori mogu lako da pristupe informacijama i materijalima, nove novčanice treba da se izdaju redovno. Pored toga, ECB je, kako je navela, odlučna da smanji uticaj novčanica eura na životnu sredinu tokom njihovog „životnog ciklusa“.

Takođe je ECB posvećena tome da banknote eura učini prepoznatljivijim i inkluzivnijim za građane svih starosnih i društvenih grupa, uključujući ranjivim grupama kao što su slijepi i slabovidi.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *