Prodaja Prve banke: Od Vladimira Antonova do Poštanske štedionice

Dodajte komentar

Prodaja većinskog paketa akcija Prve banke Crne Gore ozbiljna je mogućnost i tome se pregovara već mjesecima. Potencijalni kupac je Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd, i pregovori mogu da urode plodom, prema riječima izvora bliskih akterima. Sve se dešava u svjetlu revizorskog mišljenja sa rezervom na poslovanje Prve banke, uz ocjenu da postoje “neizvjesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje”.

Ovo inače, nije prvi put da se pregovara o prodaji ove banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović, brat doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Još 2011. godine, po medijskim izvještajima, pregovaralo se o prodaji Prve banke ruskom bankaru Vladimiru Antonovom, koji je nekoliko godina kasnije postao akter globalnog skandala pranja novca. Ti pregovori nijesu urodili plodom.

A 2013. godine, opet prema medijskim izvještajima, pregovaralo se sa porodicom Al-Nahijan iz UAE, ali ni to nije imalo uspješan epilog.

Revizorska kuća BDO dala je mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze Prve banke za poslovanje u 2022. godini. Revizor je naglasio da postoje značajne neizvjesnosti koje izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje, kao i da će nastavak poslovanja u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške akcionara banke i njihovih planova za dokapitalizaciju.

Izvještaj revizora objavljen je u maju ove godine.

Akcionari su informisali revizora da postoji interesovanje za kupovinu većinskog paketa akcija banke od strateških investitora iz Evrope i regiona. Više detalja tada nije saopšteno.

Prema revizorskom izvještaju, postoje materijalno važne neizvjesnosti koja izazivaju značajnu sumnju u vezi sa sposobnošću banke da nastavi poslovanje u skladu sa načelom stalnosti poslovanja.

Prva banka je imala brojne komplikovane poslovne epizode u posljednjih 15-ak godina, bila je pogođena skandalima i brojnim optužbama, uključujući i za nezakonitu državnu pomoć. Prodajom njenih akcija svojevremeno je dobro zaradila i kompanija čiji je osnivač sam Milo Đukanović, “Kapital Invest”. Ta je firma godinama je bila akcionar Prve banke i pominjana je u aferi “Prvi milion”, odnosno sumnjivoj kupovini akcija i kreditu kod Pireus banke u Londonu.

Slučaj nije završio na sudu, a Đukanović je odbacio sve optužbe.

Poštanska štedionica, čiji je puni pravni naziv Banka Poštanska štedionica a.d. Beograd je jedna od najvećih banaka u Srbiji. Osnovana je 1921. godine sa sjedištem Beogradu. Od aprila 2022. godine jedina je banka koja posluje na srpskom tržištu u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srbije.

Ranije juče, portal Nova.rs objavio je da su u toku intenzivni pregovori o akviziciji. Tako je, kako navode, izvršni direktor Prve banke Tarik Telaćević u utorak, 4. juna, boravio je u Beogradu gdje je predstavio poslovne bilanse i ostale važne informacije o banci.

Inače, Prva banka je akcionarsko društvo a 41,46 odsto akcija posjeduje Aco Đukanović, dok dio akcija ima i EPCG.

Glavni razlog za kupovinu Prve banke je, kako navodi Nova.rs, uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore. Takođe, Srbija je, dodaje portal, zainteresovana i za kupovinu akcija koje u ovoj banci ima Elektroprivreda Crne Gore a u pitanju je 19,75 odsto vlasničkog udjela.

Pored toga, Prva banka ima razvijenu infrastrukturu koja bi bila podrška platnom prometu Srbije i Crne Gore.

Takođe, godišnja razmjena dobara i usluga između Srbije i Crne Gore je oko milijardu eura, a plaćanja po trenutnom sistemu se vrše preko korespodentskih banaka, što, naravno, povećava troškove tih transakcija. U narednom periodu očekuje se dobijanje saglasnosti regulatornih organa. Nakon toga, trebalo bi da se uđe u sam proces realizacije. Tada bi Srbija postala vlasnik Prve banke.

Podsjetimo, Nikšićka banka osnovana je 1992. godine, nastala je izdvajanjem iz sistema Montenegrobanke. Decembra 2005. godine, podgorička kompanija “Monte Nova“, koja je bila u vlasništvu Aca Đukanovića, kupila je nešto više od 14 odsto akcija Nikšićke banke za oko milion eura. Novembra 2006. godine, manjinski paket državnih akcija u Nikšićkoj banci, posljednji koji je država posjedovala u tom sektoru, prodat je na Montenegroberzi za 2,3 miliona. U martu 2007. godine, ime banke promijenjeno je u Prva banka a u maju, sjedište banke je premješteno u Podgoricu.

No, pojavili su se ozbiljni finansijski problemi.

U decembru 2008. godine, Vlada Crne Gore je dala saglasnost za odobravanje kredita od 44 miliona eura Prvoj banci Crne Gore zbog problema koje je imala sa likvidnošću.

U februaru 2010. godine tadašnji poslanik Nebojša Medojević javno je naveo da je Prva banka osnovana da se preko nje opere gotovina od trgovine kokainom, kao i novac narko mafije. On je tvrdio da je narkokartel koristeći banku spasavao od bankrota neke čuvene crnogorske tajkune. Banka je optužbe odbacila, reakcije tužioca i sudskog postupka nije bilo.

U aprilu 2013. godine, firma “Kapital Invest”, čiji je osnivač Milo Đukanović, prodala je preostale akcije Prve banke za ukupno 1,06 miliona eura, što je predstavljalo čistu zaradu jer su od prethodne prodaje vratili kredit i pokrili sve troškove u vezi ranijeg kredita (iz 2007. godine) i transakcija.

Do danas, uprkos svim medijskim spekulacijama, Prva banka još nije prodata.

Izvor: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *