Leitner: Krajem jula otvaranje Žičare „Kotor-Lovćen“ za komercijalnu vožnju

Dodajte komentar

Otvaranje Žičare „Kotor–Lovćen“ za komercijalne vožnje planirano za kraj jula, saopšteno je iz kompanije Letiner te najavljeno da će na Dan državnosti, 13. jula biti organizovana radna posjeta predsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Kako je rečeno iz ove kompanije, u toku je finalna faza testiranja konstrukcije žičare teče, uključujući i radove na povezanim objektima, i to “primjenjujući protokole koji su usklađeni sa najstrožijim evropskim propisima koji uređuju oblast ‘ropeway sistema'“.

„Privilegija je biti dio projekta, na lokaciji sa koje se pruža pogled na jedan od najljepših zaliva na svijetu. Za nama je izazovna godina, do finalne faze smo doveli jedan od zahtjevnijih projekata na kojem smo radili, što s obzirom na iskustvo i tradiciju kompanije LEITNER, dovoljno govori o karakteristikama terena, izrazito nepovoljnim vremenskim uslovima, nagibu, dužini trase i ostalim izazovima koje smo uspjeli da savladamo. Važno mi je da naglasim da smo implementirali najsavremenija rješenja, koja garantuju sigurnost i udobnost prilikom vožnje, kao i da će Crna Gora uskoro imati u pogonu žičaru na izuzetno atraktivnoj lokaciji, čija konstrukcija, kao i sigurnosna provjera i protokoli odgovaraju najvišim svjetskim standardima. Sve ovo, a posebno nevjerovatna prirodna ljepota Boke i Lovćena, opredijelili su nas i za vlasničko učešće, jer vjerujemo da će ovo biti jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija na Jadranu i šire“, istakao je Martin Leitner vlasnik italijanske kompanije i vodeće svjetske kompanije za proizvodnju i ugradnju „ropeway“ transportnih sistema Leitner.

Eksterno, nezavisno testiranje konstrukcije žičare sprovodi renomirana agencija WPK Austria – akreditovana kao inspekcijska i ispitna agencija specijalizovana u oblasti tehnologije i ispitivanja žičara.

„U susret 13. julu za kada je planirana posjeta predsjednika Vlade dr Dritana Abazovića žičari, želim da istaknem da sa zadovoljstvom iščekujemo susret, jer naša upornost i posvećenost jeste neosporna, ali bez podrške Vlade ne bismo uspjeli da, za svega godinu, privedemo kraju projekat ovakvog nivoa složenosti“, zaključuje Leitner.

U saopštenju se podsjeća da projekat Žičare „Kotor – Lovćen“ realizuje konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021, a da je kamen temeljac položen 12. jula prošle godine.

Trasa Žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1.348m nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1.200 putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *