Forbes: Crna Gora prva među top 5 džetset destinacija za penzionisanje

Dodajte komentar

Džetset destinacije za penzionisanje su prelijepa, prijatna, bezbjedna utočišta koja nude ekskluzivne mogućnosti za život – idealna za pronicljive penzionere koji žele da uživaju u zarađenome, piše za Forbes Kathleen Peddicord koja već više od tri decenije prati trendove života i investicija širom svijeta.

Najzanačnija razlika između penzionisanja džetseta i „običnog“ odlaska u penziju u inostranstvu je ta što budžet nije na granici izdržljivosti. Džetset penzioneri takođe prepoznaju koje su najbolje mogućnosti da u inostranstvu dobiju više za svoj novac, a da im troškovi pritom ne predstavljaju problem. Zbog toga imaju više opcija gdje da provedu i potroše svoju penziju.

„Njihova motivacija za preseljenje u inostranstvo nije isključivo smanjeje troškova života. Oni žele i da steknu nova, jedinstvena životna iskustva i vide stvari do kojih prosječna osoba ne stigne u svom životu. To su nove stavke u njhovom serijalu zanimljivih priča i traženju najboljeg od svega što svijet može ponudi“, piše Peddicord.

Za nekoga ko pripada džetsetu provesti penziju u inostranstvu ne predstavlja krupan izdatak za njih. Na nekim mjestima širom svijeta mogu prihvatiti „običan“ životni stil u penthausu koji mogu sebi prišutiti po iznenađujuće pristupačnoj cijeni.

U izboru pet najboljih svjetskih destinacija za penzionisanje na prvom mjestu navodi – Bokokotorski zaliv, te procjenjuje da je ovdje za dvoje potrebno imati mjesečni budžet od 2.900 dolara.

„S pogledom na isti dio mora kao jugoistočna Italija, Bokokotorski zaliv se može pohvaliti sa 57 milja divne obale okružene visokim planinama i zadivljujućim fjordom. Sjeverna Kalifornija je jedino drugo mjesto koje se s njim može porediti.

Duboka uvala Jadranskog mora je zaliv prošaran šarmantnom mješavinom srednjovjekovnih gradova i luksuznih modernih objekata, te marinama za super jahte. Ultra bogati tretiraju ovaj raj za jahte kao svoju privatnu rivijeru.

Bokokotorski zaliv je dobro poznat investitorima, ali sa pristupačnim troškovima života, prekrasnim pejzažom, lakom rezidentnom politikom, značajnom zajednicom iseljenika i beskrajnim mogućnostima rekreacije, takođe ima veliku privlačnost za životni stil džetset penzionera.

Uprkos tome što ima toliko toga da ponudi, za Crnu Goru su čuli samo rijetki. Zemlja na 5.300 kvadratnih milja – veličine Konektikata – ima oko 620.000 stanovnika, a zvanično je postala država tek 2006. godine, kada je stekla nezavisnost od Srbije.

Velike stvari su naslućuju u Crnoj Gori jer se očekuje da će se pridružiti Evropskoj uniji u narednih nekoliko godina.

Ako prije toga dobijete boravište ili državljanstvo, Crna Gora bi mogla postati vaš najbrži i najjeftiniji ulaz u EU. Osim toga, boravište je lako dobiti. Za to je potrebna samo kupovina nekretnine bilo koje vrijednosti, a nekretnina se može kupiti već za 50.000 eura“, piše u tekstu Forbes-a.

Ostale privlače destinacije su Duvil u Normandiji, u Francuskoj, zatim Mendoza u Argentini, Puket na Tajlandu i ostrva Turks i Kaikos u Atlantskom okeanu.

Forbes, Kathleen Peddicord/Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *