Globalne korporacije zaradile milijarde u Rusiji

Dodajte komentar

Velike međunarodne korporacije koje su ostale u Rusiji nakon invazije u Ukrajini, uključujući duvansku kompaniju Filip Moris i prehrambenog giganta Danone, zaradile su milijarde dolara u toj zemlji prethodne godine, prenio je portal “Politiko” pozivajući se na podatke iz izvještaja grupe građanskog društva i Škole ekonomije u Kijevu.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. desetine međunarodnih kompanija se povuklo iz Rusije kako bi sačuvale svoju reputaciju ili zaštitile svoje poslovanje, ali oni koji su ostali zaradili su desetine milijardi i platili Kremlju milijarde na ime poreza.

Prema podacima navedenim u izvještaju globalne korporacije zaradile su 214 milijardi dolara preko poslova u Rusiji i platili Moskvi 3,5 milijardi poreza.

Međutim, “Politiko” navodi da su te brojke “samo vrh ledenog brijega i vjerovatno su značajno potcijenjene”, budući da ne uključuju poreze na plate zaposlenih niti porez na dodatnu vrijednost.

Procvat dolazi uprkos naporima Evropske unije da ograniči prihode Kremlja usvajanjem 11 paketa sankcija od početka rata.

Dok većina prihoda dolazi od američkih kompanija, firme sa sjedištem u EU takođe su zaradile oko 75,2 milijarde dolara u 2022, plativši ruskoj vladi 600 miliona dolara u porezima. U izvještaju se navodi da Rusija taj novac koristi kako bi finansirala rat, prenio je “Politiko”.

“Novi podaci pokazuju da je poslovanje u Rusiji bio izuzetno unosno za nekoliko kompanija koje su odlučile da ostanu”, navodi se u izvještaju. “Naročito su zabrinjavajući razmjeri u kojima ove kompanije plaćaju milijarde dolara poreza na profit Kremlju dok Putin vodi užasan rat u Ukrajini”.

U izvještaju se navodi da je najveći profit prošle godine ostvarila kompanija Filip Moris u iznosu od 7,9 milijardi dolara. Kompanija Danone je u Rusiji tokom protekle godine prihodovala oko tri milijarde dolara, stoji u izvještaju. Takođe se navodi da je kompanija Pepsi u Rusiji ostvarila profit od 4,6 milijardi.

(Vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *