Drašković: Razlog odlaska niskobudžetnih kompanija nije samo poskupljenje aerodromskih taksi

Dodajte komentar

Aerodromi Crne Gore nijesu mijenjali cjenovnu politiku od 2014. godine, a prilikom posljednjeg povećanja naknada vodilo se računa o troškovima kompanije i konkurentnosti, koja nije ugrožena, kazao je Televiziji Crne Gore izvršni direktor tog državnog preduzeća Vladan Drašković.

On ističe da ih niskobudžetne kompanije Rajaner i VizEr nijesu zvanično obavijestile da će na jesen ukinuti više letova iz Podgorice ka evropskim metropolama, ali i da pozadinu takve odluke ne treba tražiti samo u povećanju cijena aerodromskih uluga.

“Mi smo ustanovili, dakle ovo nije doživljaj, ovo su činjenice, da je security taksa na ACG ubjedljivo najniža u regionu i korigovali smo je sa 1,75 na 3,75 eura po odlazećem putniku, ne po svakom. U regionu najniža taksa je od četiri do šest eura. Napominjem da je na snazi podsticajna šema koja avio-kompanijama, nakon ispunjavanja kriterijuma saobraćaja, dozvoljava da ofestuju to povećanje u većoj ili manjoj mjeri, a neke čak i u potpunosti”, kazao je Drašković.

Promjena ruta niskobudžetnih avio-prevoznika je, tvrdi Drašković, uobičajna pojava.

“To se dešava, to nije dobro, ali se dešava u oba smjera, da se destinacije ukidaju i promovišu nove. Nije riječ o nekom trendu koji je nezabilježen. Mi pratimo i širi evropski kontekst i gledamo šta se tamo dešava i ovo ne može biti ni iznenađenje ni ekskluziva koja se dešava samo u Crnoj Gori”, tvrdi Drašković.

Hoće li i koliko ukidanje letova smanjiti planirane prihode Aerodroma po osnovu povećane naknade za bezbjednost, Drašković nije mogao da saopšti jer to, kako je pojasnio, zavisi od podsticajne šeme za avio-kompanije i znaće se na kraju godine. Ipak, vjeruje da će, uprkos svemu, crnogorski aerodromi imati više putnika nego prošle godine.

“Izvjesno je da ćemo ovu godinu završiti iznad 2022, Aerodrom Podgorica i iznad rekrodne 2019. dok Tivat neće stići 2019, ali hoće prestići 2022”. kazao je Drašković.

Govoreći o prokišnjavanju krova tivatskog aerodroma kojem su putnici svjedočili proteklog vikenda, Drašković kaže da je riječ o problemu koji traje od 2006.godine.

“U toku je javni poziv, blizu smo da potpišemo ugovor, uz sva ograničenja Zakona o javnim nabavkama, tu može da se desi iznenađenje, ali se nadamo da ćemo nakon uspješno završenog postupka sanirati i krov u Tivtu”, kazao je Drašković.

Osim krova u Tivtu, sanira se i krov podgoričkog aerodroma, sa kojeg je juče u javnost dospjela fotografija velikog broja putnika koji čekaju pasošku kontrolu. Drašković kaže da je do gužve došlo zbog preusmjeravanja dva leta iz Tivta, pa je u jednom trenutku na aerodromu bilo 900 odlazećih putnika, što je tri puta više od predviđenog kapaciteta.

“Mislim da je tema vještački naduvana, i u tim okolnostima otpremili smo sve letove bez minuta kašnjenja. Stvorila se neka atmosfera gdje je izgleda došlo do koškanja među putnicima i radnici policije su u želji da situaciju riješe intervenisali. U tom trenutku neko dođe, napravi fotografiju i predloži rješenja, koja kasnije dobiju javnu podršku. Očigledno imamo sklonost da sami sebi, iz nekog razloga, slabimo poziciju”, smatra Drašković.

Stanje će se, kaže, popraviti kada Vlada odluči na koji način će se aerodromi dalje razvijati – da li kroz koncesiju ili od svog i novca države. Poručuje da, uprkos svemu, državni monopol ne treba pretvarati u privatni.

“Ne smeta nam, treba da se konstatuju okolnosti. Ono što mislimo da nije dobro da se naše slabosti kojih smo svjesni koriste kaoargument za slabljenju naše pozicije u kontekstu donošenja konačne odluke onosiocu razvoja.”, saopštio je Drašković.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *