Akcije Tesle najjače od septembra

Dodajte komentar

Vrijednost akcija američkog proizvođača automobile Tesla zabilježila je u ponedjeljak najveći dnevni procentualni rast od marta nakon što je kompanija dan ranije prijavila rekordnu kvartalnu prodaju. Akcije drugih proizvođača električnih vozila u SAD i Kini takođe su ojačale, nakon što je Tesla na zatvaranju berze imala najveću vrijednost akcija od septembra prošle godine.

Tesline akcije porasle su za 6,9 odsto, podstičući rast vrijednosti akcija drugih proizvođača električnih vozila. Akcije kompanije Rivian Automotive ojačale su za više od 12 procenata, dok su akcije Lucid Group dobile oko pet odsto vrednosti, prenosi Wall Street Journal.

Kineski proizvođači električnih vozila takođe su ojačali vrijednost svojih akcija. Akcije kompanije BYD porasle su za više od četiri odsto na berzi u Hong Kongu, nakon što je ova kompanija, koju podržava Barkshire Hathaway, objavila da se njena prodaja u junu skoro udvostručila na godišnjem nivou. Akcije kineskih proizvođača električnih vozila NIO, Li Auto i XPeng, kojima se trguje u SAD takođe su porasle.

Kompanija Mullen Automotive Inc. nije se uklopila u trend, jer je vrijednost njenih akcija opala za oko 6,3 odsto, iako je ovaj proizvođač električnih vozila iz Kalifornije prijavio prošle nedjelje da je prvi put zabilježio prihod i da se nalazi u najboljoj finansijskoj situaciji od osnivanja 2014. godine, prenosi MarketWatch.

Izvještaji o drugom kvartalu tekuće godine pokazuju da je Tesla dominantan proizvođač u Severnoj Americi kada je riječ o električnim vozilima, ali da postoji jaka svjetska konkurencija. Budući da BYD nadmašuje Teslu po obimu, investitori ocjenjuju da kineska kompanija predstavlja dugoročnu konkurenciju. Investitori su zadovoljni što Tesla ima dovoljnu potražnju na trenutnom nivou cijena da podrži rastući broj isporuka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *