Njemačka ekonomija posrće, izvjesna recesija

Dodajte komentar

Njemačka ekonomija ponovo se spustila na pandemijski nivo, a trenutno nema naznaka sistemskog oporavka, upozorila je industrijska i trgovinska komora (DIHK).

“Njemačka je u recesiji. Spadamo među rijetke evropske zemlje čija se ekonomija ponovo spustila ispod nivoa koju smo bilježili prije pandemije. To je znak za uzbunu”, rekao je šef DIHK-a Peter Adrian.

Situacija u njemačkoj ekonomije je generalno teška, rekao je Adrian, izdvojivši probleme među poduzećima srednje veličine i nesklonost kompanija ulaganjima.

Upozorio je da i dalje nema naznaka sistemskog oporavka, prognoziravši “veliki pad u građevinskom sektoru u drugoj polovini godine” zbog podignutih kamatnih stopa i skupog građevinskog materijala.

“To će izazvati negativne posljedice u cijeloj ekonomij”, smatra.

“Ne usuđujem se da prognoziram kada će se stvari ponovo pokrenuti. Vjerovatno ćemo biti sretni ako na kraju godine vidimo nultu stopu ekonomskog rasta, a ne minus. No, to u najboljem slučaju znači stagnaciju”, podsjetio je.

Nužan je ogroman napredak da se osigura prosperitet Njemačke, upozorio je Adrian.

Njemačke kompanije muči neizvjesnost, izdvojivši među primjerima prelaz na zelenu energiju. Kompanije ne znaju kakvu će ulogu u tranziciji na obnovljive izvore energije igrati gas, zalihe energije ne postanu dostupnije, kazao je.

“Još nemamo zeleni vodik ni pouzdanu i jeftino snabdijevanje kompanija zelenom električnom energijom”, objasnio je šef DIHK-a.

Njemačka bi mogla još više zaostati za međunarodnom konkurencijom i već je među zemljama EU-a s najslabijim ekonomskim rezultatima, dodao je.

Njemačke kompanije često traže lokacije izvan Evrope, u SAD-u, Južnoj Americi i Aziji, uglavnom kako bi smanjile troškove, naglasio je, poručivši zastupnicima u Bundestagu da vode računa o tom trendu.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *