Marže na brašno, šećer, ulje i so ostaju ograničene

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o primjeni Odluke o privremenim mjerama za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi i Listi proizvoda, te odlučila da se nastavi sa ograničavanjem maksimalnih marži na pšenično brašno, šećer, suncokretovo ulje i kuhinjsku so.

Kako je saopšteno iz Vlade, analizirajući efekte Odluke, ocijenili su da je njen primarni cilj da doprinese otklanjanju štetnih posljedica inflacije, ograniči rast cijena osnovnih životnih namirnica i smanji inflatorna očekivanja uspješno ostvaren.

„Podaci o godišnjoj inflaciji koja je u junu 2022. godine iznosila 13,5 odsto, a prema posljednjim dostupnim podacima, u maju ove godine 8,4 posto, ukazuju na opravdanost mjera za uspostavljanje cjenovne stabilnosti i zaštitu životnog standarda“, naglašavaju.

Kako kažu, primjena Odluke je posebno doprinijela zaštiti standarda ekonomski najugroženijih kategorija u čijoj strukturi potrošnje osnovni prehrambeni proizvodi zauzimaju najveće relativno učešće.

„Imajući u vidu da ključni faktori koji uslovljavaju globalni rast cijena i dalje djeluju i u kombinaciji sa domaćim faktorima i rastom agregatne tražnje kreiraju određeni inflatorni pritisak, Vlada je odlučila da se i u narednom periodu nastavi sa ograničavanjem maksimalnih marži na pšenično bračno (tip 400 i 500), šećer, suncokretovo ulje i kuhinjsku so u trgovinama na veliko na pet odsto, a u malim trgovinama na sedam odsto“, navode u Vladi.

Istovremeno, konstatovano je da su prestali razlozi da se produžava ograničavanje cijena peleta, jer je trenutno njegova tržišna vrijednost niža od maksimalno određene maloprodajne cijene, pa je Vlada donijela izmjenu Odluke kojom je ova mjera ukinuta.

Adria TV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *