Ove godine rekordan rast plata u Sloveniji

Dodajte komentar

Banka Slovenije predviđa da će nominalne plate do kraja godine porasti za gotovo 10 posto, što je najviše u posljednjih 20 godina. Glavni razlozi tome su ravnomjeran rast plata u javnom sektoru i hronični nedostatak radne snage.

Visoka inflacija, koja i dalje iznosi više od osam posto na godišnjem nivou, i nedostatak radne snage podstakli su rekordan rast plata u Sloveniji, smatra Arjana Brezigar Masten, direktorica analitičko-istraživačkog centra Banke Slovenije. “Rast nominalnih plata ove će se godine približiti 10 posto i, uz usklađivanje minimalne plate s prošlogodišnjom inflacijom, biće široko zasnovan. To potvrđuje i rast sklopljenih kolektivnih ugovora”, pojasnila je.

Vladina je odluka da se plate u javnom sektoru povećavaju linearno. “Vlada je izbjegla sukob tako što je krenula na opšte povećanje, uključujući i za sve ostale grupe. To je izazvalo efekt stampeda i naša temeljna inflacija je porasla”, rekao je Rok Spruk s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta.

Zbog toga će se, prema njegovim riječima, inflacija usporavati nešto sporije nego u ostalim evropskim zemljama. No, činjenica je da se dio povećanja plata može pripisati i kroničnom nedostatku rasdnika. A to se moglo riješiti samo na jedan način, kaže Spruk. Koji? Prema Spruku, mora se liberalizovati tržište rada, brzo, odmah, rigorozno liberalizovati zapošljavanje stranaca, migranata…

(Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *