Ljetovanje u Crnoj Gori privilegija bogatih

Dodajte komentar

Turistička sezona je u jeku i većina crnogorskih građana vjerovatno planira odlazak na ljetovanje. Poznato je da je većina turističkih destinacija u inostranstvu nedostupna prosječnom crnogorskom građaninu, ali i Crnogorsko primorje polako postaje destinacija koju je teško priuštiti.

Naime, ako se uzmu u obzir cijene smještaja na našem primorju prema podacima popularnog sajta Booking.com, uočava se da su one uveliko porasle u odnosu na prošlu godinu, pa je prosječnoj četvoročlanoj porodici samo za smještaj potrebno da izdvoji od par stotina do čak par hiljada eura, u zavisnosti od lokacije i blizine plaže.

Prema poslednjim podacima Monstata, prosječna zarada u našoj državi došla je do 793 eura, ali veliki broj građana i dalje prima znatno niže zarade.

Primjera radi, četvoročlana porodica za sedmodnevni odmor u Ulcinju u julu treba da izdvoji najmanje 200 eura za smještaj (inače, najskuplji smještaj u najjužnijem crnogorskom gradu ide i do 3.500 eura). Kada se na to dodaju cijene hrane i plažnog mobilijara, troškovi znatno rastu. Situacija je slična i u obližnjem Baru, gdje je najjeftiniji smještaj za četvoročlanu porodicu nešto iznad 200 eura, dok je najskuplji, odnosno luksuzniji smještaj, koji uključuje i korišćenje privatnog bazena, blizu 4.000 eura za sedam dana. Za sedmodnevni boravak i smještaj u metropoli crnogorskog turizma, Budvi, potrebno je izdvojiti znatno veće iznose, a najjeftinija varijanta košta između 300 i 350 eura, ali je takav smještaj od plaže udaljen i po nekoliko kilometara. Među skupljim, odnosno luksuznijim varijantama u ovom gradu ističu se ponude smještaja za koji treba platiti od 3.500 pa do nepunih 8.000 eura.

Kada je riječ o ljetovanju u Tivtu, najjeftiniji smještaj košta oko 280 eura, ali je od plaže udaljen čak osam kilometara. Za luksuzniji smještaj u ovom bokeškom gradu treba izdvojiti i do nekoliko hiljada eura (od 1.500 pa do četiri i pet hiljada), a najskuplja varijanta košta čak 10.000 eura. Obližnji Kotor znatno je skuplji. Sedmodnevni boravak u ovom gradu nemoguće je priuštiti ispod 400 eura, dok se luksuzniji smještaj može iznajmiti po cijeni od nekoliko hiljada eura do nepunih 9.000 eura, a najskuplja varijanta premašuje iznos od 11.000 eura. U najvećem bokeškom gradu, Herceg Novom, najjeftiniji smještaj košta nešto iznad 300 eura, a za nešto luksuzniji i moru bliži smještaj potrebno je izdvojiti između 1.000 i čak 25.000 eura.

Situacija nije značajno bolja ni na sjeveru, pa je za odmor na planini, u nekom od poznatih planinskih centara poput Žabljaka ili Kolašina, potrebno izdvojiti znatna sredstva. Najjeftiniji smještaj za sedam dana u varoši podno Durmitora košta blizu 300 eura, a dostupni su i oni za čije je iznajmljivanje potrebno i više od 1.200 eura. Najjeftiniji smještaj u Kolašinu je oko 300 eura, a najskuplji prelazi iznos od 1.500 eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *